Популарните хакери “Pangu Team” го пронашле багот наречен ZipperDown во 15,978 iOS апликации кои биле симнати над 100 милион пати. Малку е познато за багот моментално. Во зависност од тоа кои пермисии се дозволени на апликацијата, напаѓачите можат да го променат кодот во податоците на инфицираната апликација или пак да добијат способност да извршат код […]

Прочитај повеќе

Еден од новитетите на iOS кој помина помалку незабележително е автоматското скенирање и интерпретација на QR кодовите со камерата. Дел од апликациите кои беа специјализирани за скенирање на QR кодови се непотребни. Ова не е изненадување со оглед на тоа дека постои тенденција за интегрирање на дел од функционалностите на апликациите во оперативните системи. За […]

Прочитај повеќе

Пред околу 10 дена Google им сподели информации за два критични безбедносни пропусти на Adobe и на Microsoft, јави ArsTechnica. Првиот пропуст со однесува на Flash, а во соопштението Google објави дека Adobe веќе го надминал проблемот. Со Microsoft ситуацијата е поинаква, па по седумте дена кои тимот на Google ги остава на компанијата пред […]

Прочитај повеќе

Најновата апликација за iOS на Facebook доаѓа со проблем кој ја цеди батеријата, јави TechCrunch. Процесите на Facebook продолжуваат да работат во позадина, дури и кога Background App Refresh e исклучен, што прави батеријата да се троши побрзо. Ова го потврди и Facebook кој вети дека ги разгледуваат причините за ова однесување на апликацијата и […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од универзитетот Колумбија во САД тврдат дека откриле нов начин да експлоатираат компјутерска сигурносна грешка преку која можат вашиот принтер да го претворат во вистинска бомба. Истражувачите тврдат дека преку далечински пристап и лажна софтверска надградба, може да се пристапи до принтерот и освен што може да се украдат доверливи податоци преку него во […]

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за складирање документи откри дека поради грешка дозволиле корисничките фајлови да бидат „на отворено“ цели 4 часа. Се работи за 25 милиони корисници со купишта складирани документи кои можеле во неделата да бидат отворено само со додавање на корисничкиот имејл и било која лозинка, дури и лозинка само со една буква.

Прочитај повеќе


Секоја веб базирана апликација би требало да се тестира од грешки и багови (QA – http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_assurance) уште кога е во својата развојна фаза. Дури и откако ќе излезе финалниот продукт, после додавањето на модули и нови ажурирања и додавање на нови функционалности, апликацијата, доколку производителот ја смета за сериозна и доколку се грижи за безбедноста на истата како и за безбедноста на своите клиенти кои ја користат, би требало да извршува периодична безбедносна проценка или пенетрациско тестирање (пентест) и зацврстување на веб апликацијата.

Прочитај повеќе

Google ќе им плати на хакерите доколку откријата ранливости на различни веб сервиси. Наградите ќе се движат од 500 до 3.133 долари зависно од ранливоста кои можат да бидат на Google.com, YouTube.com, Blogger.com или Orkut.com.

Прочитај повеќе

Nokia 1100 е обичен телефон произведен на крајот на 2003-та година и ги има основните функции на еден обичен телефон. Цената му е приближно 1000-2000 ден. Но во последно време овој телефон стана доста популарен и сега вреди многу. На нашиве онлајн .mk продавници овој телефон се продава за суми од 500 се до 8.000 евра, додека на интернет неговата цена достигнува и до 32.000 евра за модел произведен во Бохум, Германија.

Прочитај повеќе