Google инвестира 550 милиони долари во кинескиот гигант во полето на е-трговија JD.com. Ова означува почеток за стратешко партнерство со кое двете компании се обврзуваат на соработка за подобра инфраструктура за продажба. Пазарот во Јужна Азија е само еден од пазарите на кои двете компании ќе соработуваат, јавува CNBC. Во замена за вложените средства, Google […]

Прочитај повеќе

Азискиот олимписки совет објави дека на Азиските игри закажани за 2022 година, е-спортот ќе биде дисциплна во која ќе се освојуваат медали. Ова ќе биде прв пат видеоигрите да се појават на официјален спортски настан. Промената ја денесе новото партнерство на Азискиот олимиски совет (АОС) со Alisports. Кинеската компанија Alisports е е-спортскиот оддел на гигантот Alibaba. […]

Прочитај повеќе

Кинескиот производител на паметни телефони Xiaomi е на третото место во производство на паметни телефони, без притоа речиси воопшто да ја напушти Азија. Компанијата во изминатиот квартал е одговорна за 5,3 отсто од продадените 327 милиони паметни телефони. Ова е прв пат Xiaomi да се најде помеѓу првите пет производители до сега. Во период од […]

Прочитај повеќе

Три милијарди луѓе, или околу 40 отсто од светската популација ќе бидат поврзани на Интернет до крајот на 2014-та година, објави Интернационалната телекомуникациска унија на Обединетите нации. Според извештајот, две-третини од интернет корисниците се од земјите во развој, а мобилната броадбенд пенетрација достигнува 32 отсто, или 2,3 милијарди корисници глобално. Но, 60 отсто од луѓето, […]

Прочитај повеќе

Според статистиката која ја објави SocialBakers, Facebook во Азија има повеќе од 250 милиони корисници, додека бројот на Facebook корисници во Европа е 241 милион, а во Северна Америка е 236 милиони. Ова е охрабрувачки за компаниите и програмерите кои сакаат да влезат во тој нов огромен пазар кој е подготвен да ги прифати новите […]

Прочитај повеќе

Со зголемување на бројот на ММО игри кои го менуваат начинот на претплата, бесплатните ММО престанаа да бидат ексклузивитет на азиските дизајнери и издавачи на игри и станаа модел прифатен од западните студија. Сепак, иако со заеднички бизнис модел, азискитe и западните игри се разликуваат суштински, од начинот на добивање на нивоа до фактот тоа што азиските игри главно се повеќе конкурентни, оријентирани кон играч против играч (PvP) содржини.

Прочитај повеќе

Следната петта генерација iPhone паметни телефони ќе се појави во септември, според три извори од Азија поврзани со доставата на деловите. Производството на новиот iPhone, кои ќе имаат побрз процесор, започнува во јули и август, се вели во извештајот на Reuters.

Прочитај повеќе