Семос Едукација од вчера е официјален тренинг партнер на Amazon Web Services (AWS). Со оглед на застапеноста и на растот на веб услугите на Amazon ова се исклучително корисни вештини. Ова е прв пат да биде официјално поддржана програма преку соработката на Amazon Web Services и Семос Едукација. На облак сервисот на Amazon Web Services […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Васил Буралиев, ко-основач на VBU Consulting. Постот е првично објавен на VBU.mk, и e реобјавен со негова дозвола.) AWS WorkSpaces е еден од сервисите на Amazon кој овозможува потполно менаџиран сервис во облакот кој на корисниците им обезбедува десктоп/работна станица во облакот. AWS Directory Service e Amazon сервис кој доаѓа […]

Прочитај повеќе

ИТ Кариера профил е серијал преку кој ќе ја претставиме ИТ заедницата, начинот на работење, функционирање и динамиката на луѓето во ИТ секторот.  1. Што работиш моментално и кои се твоите одговорности? Моите обврски секогаш се менуваат, една од големите предности да се работи како софтверски инженер е тоа што мора да сте спремни за […]

Прочитај повеќе

Amazon за прв пат претстави сопствен процесор. Компанијата дизајнираше ARM сервер процесор кој ќе овозможи поефикасна работа со глобален товар, вели Geekwire. AWS Graviton Processor ќе биде уште еден процесор кој ќе се инсталира во облак сервисите на Amazon. Компанијата засега продолжува да ги користи и процесорите на Intel и AMD. Amazon EC2 A1 инстанците обезбедуваат […]

Прочитај повеќе

Amazon е трета компанија по ред по заработка од рекламите. Далеку пред Amazon се Google и Facebook, но компанијата успеа да го помине Microsoft кој сега се наоѓа зад нив на четвртата позиција. Компанијата од огласите заработи 4,61 милијарди долари, со што ја надмина проекцијата за над 60% (2,89 милијарди). Заработката од реклами може да […]

Прочитај повеќе

Amazon ја објави причината за проблемите кои го имаа куп сервиси и веб-страници оваа недела. Погрешен влезен податок е внесен погрешно и ова е извор на сите проблеми. „За жал една од влезните команди е погрешно внесена и отстранет е поголем број на сервери отколку што беше предвидено. Серверите кои беа отстранети подджуваа два други S3-подсистеми.“, објасни […]

Прочитај повеќе

Куп сервиси и веб страници имаa проблеми и беа недостапни поради проблем со Amazon Simple Storage Service. Amazon по околу 4 часа ги надмина проблемите. Сепак вчерашниот ден беше одличен пример за она што се случува кога премногу сервиси се хостираат на едно место. S3 is experiencing high error rates. We are working hard on recovering. — […]

Прочитај повеќе