500px, еден од попопуларните сервиси за споделување фотографии, презентирани пред публиката како порфолио, најави дека ќе стартува 500px Prime сервис за издавање на лиценци за користење на фотографиите. 500px Prime нема да биде како GettyImages и другите слични сервиси преку кои можат да се купат дигитални и оригинални фотографии. Според сервисот, 500px нема да се […]

Прочитај повеќе

Oткако се отрки и дека Утрински весник, Дневник и Вест ќе им се придружат на другите .мк медиуми и ќе се повлечат од Time.mk од кој бараа паричен надоместок, агрегаторот го смени начинот на работа и реши да ги објави медиумите повторно. Во блог пост, основачот на Time.mk, Игор Трајковски, објаснува дека најпопуларниот .мк сајт […]

Прочитај повеќе

Ова е првиот наслов на кој помислив кога прочитав дека од 1 јануари 2012 делата на Џејмс Џојс влегуваат во јавниот домен во ЕУ. За оние кои не знаат Џојс се смета за „родоначелник и втемелувач на модерниот прозен и експериментален пристап“ [според Википедија на Македонски]. Насловот не е случаен. Една исто така голема авторка […]

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст на Новица Наков oд Слободен Софтвер Македонија)  Кампањите на организациите како RIAA и MPAA често се фокусираат околу идејата за „крадење“ кога станува збор за добрата од културата (види You wouldn’t steal a car). Ова не е случајно. Тие се обидуваат да го поистоветат пиратството од отворените мориња со непочитувањето на авторските права […]

Прочитај повеќе

За или против? На форумот е поставена анкета за пиратеријата, секогаш актуелна и контроверзна тема за што е кражба, што е легално, дали може да се функционира без неа.

Прочитај повеќе

Google во блог пост најави дека ќе воведе неколку решенија против пиратеријата на своите сервиси. Едно од тие решенија е тргање на пиратските термини од автоматското дополнување при нивно куцање. Пример, ако вкуцате Gorillaz mp3 во Google, пребарувачот ќе ви предложи Gorillaz mp3 torrent пребарување. Сега тоа ќе биде тргнато, Google нема веќе да помогне со авто-комплетирање на термините.

Прочитај повеќе