Доколку сте дел од помалиот број на Twitter корисници кои пишуваат интересни или смешни твитови кои останатите корисници ги крадат, тогаш Twitter има добри вести за вас. Микро-блогот започнува со блокирање на украдените твитови повикувајќи се на авторското право, забележа Plagiarism Is Bad. Еден од првиоте твитпви кој го одбележа новитетот доаѓа од Олга Лексел, […]

Прочитај повеќе

Група на македонски портали, вклучувајќи го и IT.com.mk, a предводена од Центарот за развој на Медиуми, стартуваaт иницијатива за подобар професионален однос помеѓу медиумите и сите други креатори на онлајн содржина. Иницијативата е поттикната од постојаното крадење на текстови и фотографии, и нивно објавување како своја содржина, без притоа да им се даде признание на авторот […]

Прочитај повеќе

Европската комисија сака да го промени начинот на како се лиценцира музиката. Ова ќе значи дека европјаните ќе имаат пристап до музика, наместо да наидуваат на видеа или песни „кои не се достапни во вашата земја“ поради немање лиценци. Музичкот сервис Spotify е добар пример за како функционира сегашниов систем. Иако е ја спречува пиратеријата […]

Прочитај повеќе

Видео сајтот Vimeo додаде опција со која можете да си ги објавите авторските видеа под една од седумте Creative Commons лиценци.

Прочитај повеќе

Creative Commons обезбедува бесплатни лиценци на корисниците кои сакат да си го заштитат делот. Овие лиценци помагаат авторското дело да се заштити и да не се изгуби во дигиталниот свет, односно лиценцата означува како може делото да се користи. Вака се штити авторот, но се заштитува и тој што го користи делото за да не дојде до тужби за прекршување авторски дела.

Прочитај повеќе