Бизарен инцидент на протест пред судницата во Алмеида во Оукленд, Калифорнија покажува колку е едноставно да се злоупотребат алгоритмите кои YouTube, но и останатите платформи ги користат за отстранување на содржина во која има музика заштитена со авторски права. Расправија помеѓу полицијата и неколку демонстранти пред судницата започна сосем нормално. Во еден момент полицаецот го […]

Прочитај повеќе

Google успеа да извојува мала, но важна победа пред Европскиот суд на правдата. Google и останатите онлајн платформи не се одговорни за содржината која нивните корисници ја поставуваат на платформите. Исклучок на ова е ако платформите не преземале брза акција за да ја отстранат или блокираат оваа содржина. Одлуката на судот доаѓа во спор стар […]

Прочитај повеќе

Пронаоѓањето на соодветни фотографии за илустрирање на интернет содржина не едноставно. И таман ќе се израдувате на некоја фотографија и ќе си речете „Е ова ќе заврши работа“ ќе сфатите дека сепак фотографијата е заштитена со авторски права. Секако дека авторите на фотографии и илустрации треба да бидат соодветно компензирани за својот труд, но ова […]

Прочитај повеќе

Google Images ќе го олесни издавањето лиценци за слики со авторски права. Со ова компанијата ќе им олесни и на дизајнерите и фотографите кои ги поседуваат правата, но и на издавачите кои бараат фотографии или илустрации. Надградбата е направена во соработка со авторите на сликите, со „складишта“ за слики, и со асоцијации за дигитална содржина, […]

Прочитај повеќе

Во случај да имате веб сајт или блог, вашите мисли добиваат поприфатлива форма кога ќе пробате да ги одбележите и со фотографија. Но, не се сите фотографии без авторски права. Она што обично работиме е пронаоѓаме соодветна фотографија преку пребарувачкиот енџин на Google и ја користиме истата за нашите (не)комерцијални цели. Арно ама, со таквото […]

Прочитај повеќе

Холандија, Италија, Луксембург, Полска, Финска и Шведска беа против, а Естонија, Белгија и Словенија беа воздржани додека се носеше новиот закон за авторски права. За законот гласаа 19 држави членки. Со ова гласање законот ќе стапи во сила во сите држави членки на Унијата. Дел од законот се контроверзните членови 11 и 13, познати како […]

Прочитај повеќе

Расел Хорнинг беше обичен тинејџер (ако воопшто постои вакво нешто) сѐ додека неговото будалесто играње на го забележаа Ријана и Кеjти Пери. Најпрво Ријана сподели негово видео на друштвените мрежи, а потоа и Кеjти Пери го повика да биде нејзин гостин на Saturday Night Live. Го доби името „Детето со ранец“ (Backpack Kid), и оттогаш […]

Прочитај повеќе

Во ноември YouTube во одговор на барањата на Европската Унија објасни дека не постои начин компанијата да ги исполни барања на Законот за авторски права. Една од причините за ова се компликации со куп авторски права на видеата. Проблемот кој го имаат дел од развивачите на видеоигри е веројатно добра илустрација за ова. Во креирање […]

Прочитај повеќе

Контроверзната реформа на авторските права ќе мора назад на расправа пред пратениците во Европскиот парламент. Со 318 гласа против и 278 гласа за, законот ќе мора назад. За законот повторно ќе се дебатира и ќе може да се додаваат амандмани во септември. Најпроблематичен дел од законот се данокот на линкови и филтрите при аплоуд. Но, […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа Facebook, со своите корисници сподели голема листа на музика која може да ја користат во своите видеа. Музиката на Sound Collection е достапна бесплатно, а потегот не е нов и досега го искористиле куп сервиси како YouTube или Twitch. На корисниците ова ќе им овозможи да користат музика во своите видеа без […]

Прочитај повеќе

Се чини дека холивудските студија конечно ги пронајдоа виновниците за споделувањето на неколку филмови пред нивните премиери. The Revenant, Hateful Eight и  The Peanuts Movie беа објавени на торент неколку недели пред своите премиери во кино салите. Се чини дека вината за ова ќе ја поднесе агенцијата за пронаоѓање таленти Innovative Artists. Студиото Warner Bros. тврди […]

Прочитај повеќе

Интернет и општо дигиталната економија сè посериозно влијае на секоја индустрија. Дел од модерните промени се и преведувачите кои треба да се прилагодат на новите трендови. Квалитетниот превод останува макотрпна работа, дури и покрај Google Translate, па организирањето на работилници и предавања не е никакво изненадување. Здружението на преведувачи на Македонија, во октомври организира конференција; […]

Прочитај повеќе