Super Cruise на General Motors сепак доаѓа со претплата. Во првите три години системот за автоматизација на возењето е бесплатен, но по ова ќе биде потребна претплата. За моделите купени во 2018, 2019 и 2020 година Super Cruise има три години пробен период. Потоа е потребна претплата. Новите сопственици на модели од 2018 (произведени на […]

Прочитај повеќе

Таман изгледаше дека паметното возило од Apple нема да видиме никогаш, компанијата дозволи накратко да ѕирнеме во Project Titan. Информацијата дека Apple не работи на сопствено возило е точна, но изгледа дека компанијата има готов прототип. Првата слика од технологијата на Apple, доаѓа од ко-основачот на Voyage, MacCallister Higgins. За разлика од претходниот пат кога беше забележано […]

Прочитај повеќе

Дали и Samsung ќе се вклучи во трката за автономни автомобили? Компанијата доби дозвола од властите во Калифорнија да започнe со тестови на возила, јави Reuters. Со ова трите најголеми компании поврзани со паметни возила, Google, Apple и Samsung, сега имаат дозвола за тестирање. Од мај Samsung има дозвола да тестира сензори и софтвер во […]

Прочитај повеќе

Тексас е втората сојузна држава по Мичиген која дозволи тестирање на автономни возила без возач. Ова ќе им овозможи на производителите да тестираат возила со четврто ниво на автономија. Дозволата сепак доаѓа со неколку предуслови: Производителот мора да ја прифати одговорност за незгодите на патот и сообраќајните прекршоци кои ги прави возилото. Исклучок е ако […]

Прочитај повеќе

Калифорнија ќе им обезбеди на автономните автомобили простор во кој ќе можат да возат. Ова беше случај и досега, но сега законот е проширен и на: возилата без волан; без педали; но и без човек возач. Гувернерот Џери Браун објави дека се одбрани реони во кои ќе може да се тестираат возилата. Дополнително брзината во овие зони […]

Прочитај повеќе

Претседателот на такси услугата Lyft, Џон Зимер, смета дека е дојдено време превозот да биде услуга, а купувањето на автомобили да престане.  Главната причина за ова е неискористеноста на возилата. Просечниот автомобил во текот на денот се користи 4 отсто од времето; останатите 96 отсто од денот е паркиран. „Следниот пат кога ќе излезете на улица повнимателно […]

Прочитај повеќе