Кинескиот телефонски гигант LeEco, успеа да му нанесе мал пораз на Tesla Motors. Електричниот автомобил на оваа компанија LeSEE е првиот кој може да следи гласовни команди. Џи Јуатенг ги презентираше овие можности, а повеќе детали за автомобилот ќе дознаеме на Beijing Auto Show, според Engadget.   За разлика од Tesla автомобилите кои имаат софтвер и […]

Прочитај повеќе

Нова одлука на американското Федералното истражно биро овозможува автономните возила да бидат третирани како обични возила, а наместо оператор на возило, зборовите се сменети во оператор на сигнали. Мерката значи дека наместо да се третираат како роботи, што и се, одговорниот за автономните возила ќе биде човекот кој се вози во нив. Одлуката е одговор […]

Прочитај повеќе

Само ако живеевте во пештера во изминативе пет години, ќе се изненадите ако ви кажам дека иднината на автомобилите се електричните и автономни автомобили, односно возила кои можат да се движат правилно во сообраќај без човечка контрола. Трендот веќе преоѓа и во јавниот сектор, каде Амстдердам и Лондон истовремено воведоа иницијативи за превоз преку електрични […]

Прочитај повеќе

Можно е Google и Ford на CES во јануари да го имаат најголемото изненадување со најава дека започнуваат партнерство за производство на автономни автомобили. Во моментов оваа вест е само шпекулација, но Yahoo Autos тврди дека Google и Ford, кој неодамна започна да тестира роботски-возила, подготвуваат заедничка инвестиција за компанија која ќе работи со автономни […]

Прочитај повеќе

Microsoft продолжува со наоѓање начини за примена на нивниот нов проект HoloLens во реалниот живот. Во ова видео, во соработка со Volvo, е презентирана потенцијалната употреба на HoloLens при купување на автомобил во следните неколку години.

Прочитај повеќе

Без никаква најава, Tesla го надгради софтверот на своите електрични автомобили. Тие сега се автономни, односно можат да возат самостојно, без помош на возачот. Новитетот сепак не е достапен за сите модели, туку единствено за возилата кои ги имаат потребните сензори. Model S од минатиот септември доаѓа со потребната опрема, но на Tesla им беше […]

Прочитај повеќе

Понекогаш се доволни најситни детали да ни го привлечат вниманието на важните работи. Токму тоа е идејата на шведскиот стартап If Insurance кој креираше GPS апликација за возилата, а упатствата доаѓаат со детски глас. Името на апликацијата е Slow Down GPS, во која навигацијата ја води гласот на возрасен човек. Но, кога возачот ќе се […]

Прочитај повеќе

Изминатата недела немаше недостиг на вести кога безбедноста на технологијата е во прашање, главната причина за ова се разбира е Defcon кој се одржува во Лас Вегас. Се чини дека оваа година на Defcon во фокус на хакерите се автомобилите, поточно софистицираната електроника која во иднина би морала да биде подобро заштитена. Сами Камкар во […]

Прочитај повеќе

Германските производители на автомобили Audi, BMW и Daimler ќе бидат новите сопственици на Nokia Here мапите. Поранешниот финиски производител на паметни телефони подолго време се обидува да пронајде купец за Nokia мапите, а според BBC, германските производители понудиле 2,8 милијарди евра. Се чини дека кога се во прашање Here единствено е променет сопственикот. Локацискиот сервис […]

Прочитај повеќе

Автономните возила на Google летово излегуваат на патиштата. Станува збор за првите прототип возила кои ќе возат по улиците на Mountain View заедно со тест возачите на Google. „Подготвени сме да го објавиме нашиот следен чекор, неколку од нашите прототип возила ќе излезат од производната лента и ќе возат познатите патишта на Mountain View, заедно […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент гласаше „за“ електронскиот систем за алармирање во автомобилите. Системот ќе се вклучува на секоја незгода на патиштата, што ќе им помогне на тимовите на брза помош и екипите за брза интервенција веднаш да добијат нотификации за несреќите и да се упатат на место на несреќата, јавува BBC. Системот се нарекува eCall, а податоците […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот стартап за електрични автомобили Rimac Automobili, најавува дека во 2020 година планираат да произведат 800 автомобили, пренесува Netokracija. Бројката навистина е неимпресивна, но компанијата оваа година планира производство на само пет автомобили, што значи дека во 2020 година призводството на електрични автомобили ќе им биде зголемено 160 пати. Rimac сака да биде Ferrari, не […]

Прочитај повеќе