Авто-мото сојузот на Македонија и бизнис акцелераторот УКИМ ги повикуваат сите стартап компании кои имаат некоја идеа за подобрување на употребата на автомобили, или сообраќајот воопшто. Предизвикот е организиран од Светската автомобилистичка федерација (FIA Region I Start-up Challenge II). Сите стартап компании што имаат идеја, но досега немале можност да го пласираат својот производ или […]

Прочитај повеќе

Стотици различни модели на возила кои корисникот може да ги отклучи само со близина на клучот се подложни на кражба. Ford Fiesta, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai и Ford Focus се подложни на овие напади. Овие возила се отклучуваат автоматски кога клучот е во близина и корисникот ќе ја потегне кваката. General German Automobile Club анализираше […]

Прочитај повеќе

Крајот на минатата недела беше кошмарен за голем дел од најголемите производители на возила. Група хакери ги објавија компаниските тајни на General Motors, Ford, Tesla и Toyota. За среќа станува збор за безбедносни експерти, па опасноста беше во контролирана средина. Безбедносните експерти ги пронајдоа овие податоци не на серверите на производителите, туку на Level One Robotics […]

Прочитај повеќе

Со реупотреба на водата од дождот Европа може да заштеди 6 милијарди литри вода годишно. Идејата на братот и сестричката Даниел и Лара Крон од Германија може навистина да придонесе да се заштедат милијарди вода годишно. Всушност, наместо да ги бришеме капките вода од дождот кој се собира на ветробранското стакло, зошто не би ги […]

Прочитај повеќе

Безбедносни пропусти во CAN-протоколот (Controller Area Network) на автомобилите овозможува хакери да се здобијат со целосна контрола врз дел од возилата. Безбедносните експерти од Trend Micro на својот блог ги објаснија деталите на хакот. Пропустот е откриен во соработка со LinkLayer Labs и Политехничкиот универзитет од Милано. „Може да ги исклучите воздушните перничиња, да ја исклучите автоматската […]

Прочитај повеќе

Многу големи компании ги тестираат своите автономни возила и се надеваат дека наскоро ќе можат да ги претстават во сообраќајот. Google и Tesla веќе презентираа дел од можностите на своите возила. Додека гигантите се натпреваруваат кој ќе го претстави првиот автономен автомобил на улиците, холандскиот стартап Amber ќе се обиде да ги престигне во намерата. […]

Прочитај повеќе

Истата дебата која се води денес за безбедноста на автономните возила; за опасностите и несреќите околу нив, беше тема на разгледување и пред еден век. Тогаш како и сега, секоја незгода на возилата беше под лупа на медиумите и луѓето. Иако традиционалниот превоз беше барем подеднакво опасен. Луѓето навикнати на запрежни коли, коњи и кочии […]

Прочитај повеќе

„Ние не креираме автомобил, креираме возач.“, вели Димитри Долгов од Google, во интервју за Recode. „Возењето е друштвена активност. Ова значи дека возилото не само што мора да ги препознава и луѓето и останатите објекти, туку мора и да прави интеракции, да ги разбира и да реагира на нивното однесување“ Г. Долгов објасни дека компанијата […]

Прочитај повеќе

Од 2017, според планот на владејачката партија би требало да започне субвенционирањето на електричните возила. Висината на сувенциијата за автомобилите ќе биде до 5.000 евра. Планот кој треба да биде реализиран од идната влада е копија на дел од мерките кои ги користат европските држави. Сепак, можеби поважно е дали електричната инфраструктура може да одговори на […]

Прочитај повеќе

Законодавците во САД се чини дека и дадоа отворени раце на автомобилската индустрија за креирање на автономни возила. Единствено цврсто барање до компаниите кои работат на развој: „Автомобилите мора да бидат безбедни“, вели Федералната агенција за безбедност на автомобилите. Компаниите можат да користат што сакаат и каква технологија сакаат, за да ја остварат конечната цел, […]

Прочитај повеќе

Претседателот на такси услугата Lyft, Џон Зимер, смета дека е дојдено време превозот да биде услуга, а купувањето на автомобили да престане.  Главната причина за ова е неискористеноста на возилата. Просечниот автомобил во текот на денот се користи 4 отсто од времето; останатите 96 отсто од денот е паркиран. „Следниот пат кога ќе излезете на улица повнимателно […]

Прочитај повеќе

Брајсон Гарднер, Џосеп Фишер и Брајан Сендер се поранешни инженери на Apple кои ја напуштија компанијата за да креатори паметен ретровизор и аларм, кој Recode го нарече „Nest за автомобили“. Иако технологијата денес овозможува ретровизорот и останатите куп делови да имаат современи сензори, и да го направат возењето да биде побезбедно и поедноставно, ретко која […]

Прочитај повеќе