Microsoft објави дека го завршија првиот уред кој предведува од кинески на англиски, подеднакво добро како и луѓето. Машината успешно го помина тестот развиен од група на партнери од индустријата. Резулатите од овие преводи потоа ги прегледаа и двојазични преведувачи. Тие ги споредиле преводите на Microsoft со преводи од двајца преведувачи, луѓе. „Достигнување на човечкиот […]

Прочитај повеќе

Facebook ќе користи вештачка интелигенција за да преводува статуси на повеќе јазици, а со тоа и да ги отстрани пречките за маркетинг на клиенти кои можеби и не го зборуваат истиот јазик. На дури 50 отсто од корисниците на Facebook, англискиот не им е мајчин јазик, а новата алатка е наменета за допирање токму до овие корисници, […]

Прочитај повеќе

Почнувајќи од денес ќе може да го користите YouTube на 4 нови јазици: хрватски, филипински, српски и словачки, вели YouTube на својот блог. Ова значи дека YouTube сајтот сега поддржува 28 јазика, што е различно од автоматскиот превод со кој можат да се гледаат видеа на 50 јазици, меѓу кои и на македонскиот превод.

Прочитај повеќе