Повештите сопственици на iPhone ќе можат за само 150 долари самите да го автоматизираат својот дом. Проектот на Reddit корисникот Tommit, чие видео може да го погледнете подолу, покажува како може да се направи паметен дом само со мини-компјутерот Raspberry Pi и софтверот openHAB. Останатите пари се потрошени на паметни светилки кои се управуваат со […]

Прочитај повеќе

Роботите дефинитивно ќе ни ги украдат работните места. Но, тие ќе отворат нови позиции кои сега не постојат, вели Џ. П. Гаундер, аналитичар на Forrester, за Wired. Она што е евидентно е дека најпрво ќе бидат заменети професиите за кои не се потребни вештини за извршување, а ниту е потребно некакво посебно образование. Можеби најдобар […]

Прочитај повеќе

Без разлика колку сте кул, никогаш нема да бидете кул како програмерот кој си ги автоматизираше своите работни обврски. Од скриптите на непознатиот програмер, која ја сподели Нихад Абасов, може да се види дека тој ги автоматизирал сите обврски кои би можеле да му одземат повеќе од 90 секунди – од одговор на имејл на […]

Прочитај повеќе

Бројот на вработено работноспособно население во САД е на најниско ниво од 1990 година, пишува New York Times. Удел во ова има економската криза, но за дел се заслужни софистицираните алгоритми и роботи кои сега почесто ги заменуваат работниците. Пример за ова е Amazon кој наместо да вработи стотици луѓе, ангажира илјадници роботи да помагаат […]

Прочитај повеќе

Неверојатно е колкав пат сме поминале во последниве 40 години да ја автоматизираме нарачката на пица. На 4 декември 1974 група научници од Michigan State University работејќи на софтвер за корисници со „моебиус синдром“, односно со пречки во комуникација, ја креираа првата програма со која можеше да се нарача голема пица. Првата пицерија од која […]

Прочитај повеќе

Можеби ви звучи неочекувано, но Microsoft претстави апликација за Android додека се обидува да ја популаризира својата Windows Phone платформа. Project on{X} е веб-сајт и апликација само за Android паметни телефони која им овозможува на корисниците да ги автоматизираат своите обврски во текот на денот и да заштедат на време. Сервисот е креиран од израелски програмери, кои […]

Прочитај повеќе

Машините треба самите да донесуваат одлуки, и со тоа голем дел од интеракцијата ќе биде доброволно изгубена за нас, вели Дејвид Орбан основач на WideTag, директор на humanity+ и предавач на Singularity University.

Прочитај повеќе