Пет тимови под менторство на професори од Факултетот за информатички науки и компјутерски инженерство и Машинскиот факултет ја креираат иднината на автобуските станици во Македонија. Проектот е дел од Фондот за иновации и технолошки развој. Покрај фондот учествувват и: ЈСП СКопје; Град Скопје; UNDP и Министертвото за образование и култура. Целта на проектот е промоција […]

Прочитај повеќе

Сајтот на скопската автобуска станица – sas.com.mk – е еден од ретките сајтови кои можеа да ве остават без зборови кога ќе го отворите… прво си мислите дека лошо е вчитан, за потоа да прснете во смеење кога ќе ги видите двата автобуси кои поминуваат.

Прочитај повеќе

Во Скопје сте, ви треба ефтин превоз, автобус, но не знаете каде оди „5-ката“ или каде се чека за „19-ката“. Тоа е честа појава за студентите од прва година, или луѓе од друга град дојдени во Скопје заради работа, посета или прошетка. Но сега не треба да се грижите бидејќи се претставија две интересни и корисни Android апликации кои ги прикажуваат сите автобуски линии, време на пристигнување на автобусот и нивните рути, користејќи мапи.

Прочитај повеќе