Австралија е новата цел на хактивистите Anonymous. Цел на нападот е австралискиот интернет провајдер AAPT поради предлог-законот кој ги обврзува телекомуникациските компании да ги чуваат податоците на корисниците во период од две години. Пробивањето е потврдено и од директорот на AAPT, Дејвид Јул. Аnonymous тврди дека има 40 GB кориснички податоци. Напаѓачите за SCMagazine вели […]

Прочитај повеќе

Австралискиот суд го казни Apple со парична казна од 2,25 милиони долари поради ширење на лажни информации. Имено, откако Apple го објавија новиот iPad, веднаш почна со рекламирање на можноста за користење на 4G мрежата. Аpple велеше дека нивниот iPad WiFi + 4G може да се поврзи на мрежата на Telstra LTE во Австралија, што не […]

Прочитај повеќе

Австралискиот оператор Telstra во Мелбурн отвори ексклузивна продавница за Android уреди, која тие тврдат дека е прва од ваков вид во светот. Во соработка со Google и неколкуте производители на уреди за Android (HTC, Motorola, LG, Samsung и Sony Ericsson) оваа продавница ќе понуди секаков вид уреди и опрема за Android и совети и инструкции […]

Прочитај повеќе

По барањето на забрана на продажбата на iPhone 4S во Италија и Франција, сега SAmsung побара забрана на телефонот на Apple и во Австралија и Јапонија. „Apple продолжува да ни ги прекршува патентите и слободно да ја искористува нашата технологија. Нема да стоиме на страна и соодветно ќе си ја заштитиме интелектуалната сопственост”, вели Samsung. […]

Прочитај повеќе

Австралискиот федерален суд го одобри барањето на Apple да се забрани продажбата во Австралија на таблет компјутерот на Samsung, Galaxy Tab 10.1. Причина за оваа забрана е тужбата на Apple според која Samsung безсрамно го копирал нивниот производ, таблет компјутерот iPad, вклучувајќи и прекршување на неколку патенти. Samsung, како одговор на одлуката на австралискиот суд, […]

Прочитај повеќе

Грешка во iOS 4.0.1, оперативниот систем на iPhone , предизвика секој аларм да ѕвони еден час подоцна, игнорирајќи го зимското сметање на времето кои се промени во неделата. Автоматскиот часовник на iPhone всушност го сменил времето, но алармот наместо во, пример, 8 часот, ѕвонел во 9.

Прочитај повеќе

Репортерите без граници (RSF), огранизација која промовира за слобода на говор, обави извештај за денешниот онлајн пристап по повод 12 март, Свестки ден против сајбер цензура. Извештајот ја содржи и „Непријатели на интернетот“ листата на земји кои ја контролираат слобдата на изразување, ја цензурираат содржината и го ограничуваат пристапот до информации.
 
„Потенцијалот на интернетот како отворена порта кон светот директно е контрадикторен со тенденцијата на овие режими да се изолираат себеси од останатите земји.“ пишува во извештајот.

Прочитај повеќе

Google и Yahoo се придружија на независните организации, корисниците и групите хакери, со цел да ја одвратат австралиската влада од воведување филтри за цензура и блокриање пристап до сајтови за кои властите ќе ги оценат како „сајтови со недолична содржина“.

Прочитај повеќе

Австралиските интернет корисници ги убедија властите да го тргнат контроверзниот закон кој забранува анонимно коментирање на политички теми на интернет. Доколку австралијците сакаат да дискутираат политички теми мора да остават име и адреса или ќе бидат казнети со 1.250 австралиски долари (800 евра).

Прочитај повеќе

Од страв дека интернетот во Австралија ќе стане регулиран и цензуриран како во Кина, австралиските корисници започнаа бојкот со гасење на интернетот.
 
Австралиските власти сакаат да воведат филтри за содржина на сите интернет провајдери во земјата и со тоа да ја блокираат сета незаконска содржина како детска порнографија, пиратерија, насилничка содржина… но internetblackout.com.au вели дека тие филтри нема да ги заштитат децата и дека ова е опасен преседан.

Прочитај повеќе

По првичните неуспешни обиди, aвстралиските власти повторно размислуваат за воведување систем за филтрирање на вулгарната, навредувачката и криминалната содржина која се наоѓа на интернетот. Со ова Австралија ќе стане прватаа западна демоктратска земја која го цензурира интернетот, придружувајќи се на Kина и Иран.

Прочитај повеќе

Griffith универзитетот од Австралија го воведе креативното пишување твитови како задолжителен предмет за своите студенти по новинарство. Студентите го користат Twitter како „вежба за рефлектирање на себе“ вели Жаки Едварт, предавач на универзитетот.
 
„Твитовите на некои студенти не се толку суштински како што сакаме да бидат. Но не знам дали ако напишат есеј, ќе биде подобро“ вели г-ѓа. Едварт за Sydney Morning Herald.

Прочитај повеќе