Еден од најпопуларнитре бесплатни антивируси, Avast, ја купи компанијата Piriform. Ако не ви е познато името, најверојатно ви е познат нивниот софтвер CCleaner. Piriform е девелопер на софтвер за оптимизација на работата на компјутерите и за отстранување на несаканите фајлови. Компанијата има неколку производи, а досега CCleaner е преземен над 2 милијарди пати. Avast веќе […]

Прочитај повеќе

Avast и AVG се помеѓу најпопуларните анти-вируси, а наскоро двата ќе доаѓаат под ист бренд, откако Avast потроши 1,3 милијарди долари за својот лут ривал, јави Tech.eu. По спојувањето Avast ќе има вкупно 400 милиони корисници и со тоа ќе биде можеби најголемата анти-вирус компанија. Avast се подготвува за иднината во која најголем предизвик ќе […]

Прочитај повеќе

Доколку го користите антивирусот AVG за да се заштитите од злонамерен софтвер, сега може да е вистинскиот момент да го промените антивирусот. Чешката компанија на видео на својот YouTube канал објави кои податоци ги собираа и кои ги споделуваат за заработка. Антивирусот е бесплатен, па продажбата на податоците е еден од начините на монетаризација на […]

Прочитај повеќе

Новопронајден малициозен софтвер на Android може да ве прислушува дури и ако го исклучите телефонот, велат безбедносните експерти на AVG кои го пронајде софтверот. Кога го гасите телефонот, софтверот ја презема контролата врз телефонот, па наместо да се изгаси, тој влегува во состојба како да е „заспиен“ и и ве шпионира. При исклучувањето, телефонот наизглед […]

Прочитај повеќе

Единаесетгодишници ги користат своите таленти за креирање на малициозен код со кој ќе ја добијат пристап до профили на гејминг сајтови или на друштвените мрежи, вели безбедносната компанија AVG. Најголем проблем е недостигот на етика кај младите кодери, недостигот на знаење за што е исправно, а што погрешно доведува децата да имаат моќни алатки во […]

Прочитај повеќе

Според безбедносната фирма AVG Турција, Русија, Арменија, Азербејџан и Бангладеш се земјите каде се шансите да бидете нападнати преку интернет се најголеми. Јапонија од друга страна, и покрај високата интернет пенетрација, е една од најбезбедните.

Прочитај повеќе