Samsung и Disney ќе ги оживеат омилените ликови од цртаните во форма на AR емоџи (AR emojis). За жал, оние кои што ќе сакаат ќе можат да ги користат стикерите само преку камерите на Galaxy S9 и Galaxy S9+. “Со поставувањето на нашите ликови и приказни за новата дигитална платформа, создаваме секојдневно доживување на Дизни светот, на било […]

Прочитај повеќе

Безжичен компјутер, проектор и камера, сместени во еликтрична светилка можеби се интерфејс на иднината. Идејата е на докторантот на MIT, Нејтан Линдер, а овозможена е пред се од напредокот и минијатуризацијата. Секоја подлога маса, ѕид или било кое место на кое можете да ја насочите светилката може да биде еден вид екран да допир, е […]

Прочитај повеќе

IBM најави апликација со проширена реалност која ќе им го олесни купувањето на заинтересираните посетители во продавниците. Продуктот, кој е дело на развојниот тим на IBM од Хаифа, Израел, ќе ги спојува информациите за продуктите и сликите кои вие ги гледате. Софистицираниот софтвер на IBM ќе ја анализира сликата од камерата и откако ќе утврди за […]

Прочитај повеќе

Неколку програмери на апликации, заедно со ARM, работат на уште попрецизна проширена (аугментирана) реалност од таа што досега сме навикнати. Оваа проширена реалност од следната генерација ќе го исцеди процесорот до последниот мегахерц за да ви понуди постабилна, побрза и пореална реалност. Сега можеби појасно станува зошто се потребни повеќејадрени процесори во мобилни уреди. Оваа […]

Прочитај повеќе

Истрагата на местото на злосторството ќе добие еден многу важен и корисен сојузник што може да се носи на грб и како очила, и да ја измени целата околина каде што се извршило злосторството, без да допре ниту еден објект. Проширената, аугментирана реалност нуди можност да ја изменувате реалната слика што се снима од камера, […]

Прочитај повеќе

Ако сте купиле паметен телефон во последните две години треба да знаете дека во вашиот џеб се наоѓа процесорската моќ на суперкомпјутерите од пред 20 години кои тогаш зафаќаа цела соба. Благодарение на таа моќ се отвара потенцијал за апликации со проширена, аугментирана реалност кои изменуваат се што гледате низ камерата на мобилниот уред. Тие […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте земале некој производ и сте гледале во пакувањето прашувајќи се како навистина изгледа производот внатре? Доколку е така, а верувам дека е, тогаш ќе ви се допадне апликацијата која Intel ја претстави на овогодинешната IDF конференција. Intel во соработка со данската компанија за играчки LEGO демонстрираше апликација за проширена, аугментирана реалност која […]

Прочитај повеќе

Поради големиот број на сообраќајни несреќи кои се случуваат во главниот град на Русија, Москва, онлајн весникот The Village, со помош на маркетинг агенцијата Leo Burnett, има направено апликација со проширена реалност која има за цел да привлече внимание за овој сериозен проблем. Голем дел од сообраќајките се случуваат преку ден, но и покрај ова, […]

Прочитај повеќе

Total Immersion кои се глобални лидери во проширената (дополнета) реалност ја креираат првата апликација за iPad 2. Апликацијата е наречена “AR Magic Mirror” и им овозможува на корисниците да „испробаат“ разни фризури, облеки или модни додатоци одгледувајќи се од таблетот.

Прочитај повеќе

МixAR е интересна iPhone апликација со која може да се едитира проширената реалност, односно секој корисник може да си прави свои виртуелни 3Д модели и да ги отсликува на други површини користејќи маркери. МixAR се уште не е готова, моментално е ставена на Kickstarter, сајт каде што корисниците донираат пари за разни проекти, но е доста интересна и практична идеја.

Прочитај повеќе

Интернет на нештата и проширената реалност ќе ни помогнат да конзумираме информации со кои нашиот мозок не може да се справи, вели директорот на Google Ерик Шимт зборувајќи за следниот чекор во развој на технологијата.

Прочитај повеќе

Consipracy for Good e прв проект за интеракција на реалниот свет со проширената (аугментирана) реалност. Познат како „трансмедиа“ забава Conspiracy for Good e авантура или модерен трилер во кој е вклучена публиката која преку веб, мобилните апликации и задачи од реалниот живот му помага на активист да открие корпорациски криминал. Проектот е дело од Тим Кринг, креаторт на популарната телевизиска серија Heros, во соработка со Nokia.

Прочитај повеќе