Куп електроника, од камери наместо ретровизори, до дисплеј таблети се одлика на новиот електричен автомобил на Audi. Теренското возило Audi E-Tron доаѓа со камери наместо ретровизори. Камерите може да се поместат, но и да се зголеми и намали зумот. Потоа наместо надвор, сликата се прикажува на OLED дисплеј внатре, на вратата, веднаш под камерата. Камерите […]

Прочитај повеќе

Германските производители на автомобили Audi, BMW и Daimler ќе бидат новите сопственици на Nokia Here мапите. Поранешниот финиски производител на паметни телефони подолго време се обидува да пронајде купец за Nokia мапите, а според BBC, германските производители понудиле 2,8 милијарди евра. Се чини дека кога се во прашање Here единствено е променет сопственикот. Локацискиот сервис […]

Прочитај повеќе

Nvidia ја најави Nvidia Drive PX, развојната платформа наменета пред се за паметните автомобили. Станува збор за компјутер наменет за префрлање на моќта од deep neural networks во автомобилите, вели Nvidia. Компјутерот ќе им биде достапен на производителите на автомобили во мај по цена од 10.000 долари. Моќниот компјутер ќе овозможи подобро препознавање и обработка […]

Прочитај повеќе

По Google, Volvo и Mercedez, сега и германскиот производител Audi започна со тестирање на автономни автомобили на јавни патишта. Тестовите, кои се прават во Флорида бидејќи таму има закон кој ги легализира роботските возила, имаат за цел да покажат дека модифициран Audi A7 е безбеден автономен автомобил кој за некоја година ќе може да се […]

Прочитај повеќе

Една од компаниите кои на CES 2014 презентираат паметни автомобили е германскиот производител Audi, кој ги тестира своите возила во градско возење на улиците на Берлин. Од своите искуства Audi ќе се обиде на своите корисници да им понуди нешто повеќе од конкурентите кога е во прашање вистински паметен автомобил кој може да го следи […]

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст на Oгнен Плавевски, кој веќе подолго време се занимава со дизајн. Повеќе за Огнен на неговиот LinkedIn профил)
 
Овие денови имав задоволство да пазарам за нов автомобил. Иако новиот автомобил кој го купив беше по моите стандари, онлајн потрагата по него дефинитивно не задоволи кај дел од дистрибутерите. Скоро сите брендови кои ги побарав беа до некој степен застапени со веб сајт, но имање веб сајт не значи и информирање на потрошувачите за понудата и цените на автомобилите. Веб сајтовите се разликуваа по технологии од обични HTML страни, до по џиџе флеш страните (и морам да признаам по нефункционални), од неажурирани, до редовно одржувани, и до оние кои ги имаа ради реда.

Прочитај повеќе