Американската армија се поставува како една од најсупериорните сили во целиот свет. За да го задржат нивното место толку блиску до врвот, армијата користи најразлични напредни технологии. Како дел од програмата Maneuver Support, Sustainment, Protection, Integration Experiment (поддршка преку маневри, одржување, заштита, експериментална интеграција), некои од овие технологии се сеуште во фаза на тестирање, а […]

Прочитај повеќе

Армијата на Русија доби ново оружје. Напаѓачите повеќе нема да можат да користат дронови за напад на цели на боиштата. Новото дефанзивно оружје на русите ќе им овозможи да го спречат управувањето на дронови со сателит, вели Motherboard. Станува збор за единица која е дел од армијата со единствена задача за онеспособување на непријателиските дронови. […]

Прочитај повеќе

Војската на САД има намера своите војници да ги направи првите киборзи кои ќе бидат поврзани со компјутери, јави Guardian. Иако може да се каже дека повеќето од нас кои сме постојано со технологија во рака сме киборзи; сепак новиот проект на DARPA, Neural Engineering System Design, делува малку посериозно бидејќи целта им да креираат […]

Прочитај повеќе

Американската морнарица презентираше функционален прототип на ново оружје, топ кој овозможува лансирање на повеќе беспилотни летала кои потоа би напаѓале иста цел. Топот ги лансира леталата кои потоа се способни автономно да прават координирани напади. Проектот е наречен Locust (Low-cost UAV), а видеото прикажува демонстрација на симулиран напад врз цел составена од повеќе објекти, а […]

Прочитај повеќе

Британската армија има специјална Facebook единица чии членови ќе имаат вештини за психолошки операции и користење на друштвените мрежи, јави Guardian. Новата единца ќе биде стационирана во Хермитаж и ќе биде позната како „77-ма бригада“. Официјално единицата ќе започне да дејствува во април, кога ќе започне и регрутирањето во единицата. Според првите информации до кои […]

Прочитај повеќе

Армијата на САД е во фаза на тестирање на паметни пушки кои ќе ја зголемат прецизноста во пукањето на војниците. Војската ги тестира TrackingPoint паметните пушки кој овозможуваат безбедно пукање. TrackingPoint има двојна заштита, најпрво стрелецот ја одбележува метата во која ќе пука, а дури потоа ќе го испука куршумот. Доколку одбележаната цел и нишанот […]

Прочитај повеќе

Годината заврши со презентации како ќе се користат беспилотните летала за комерцијални цели, кои јавноста заборава дека се користат за убивање на луѓе во една модерна автоматизирана војна. Беспилотните летала минатата година беа една од најдискутираните теми токму заради прашањата како „Што се случува со беспилотните летала и дали е етичка нивната примена?“, кои сè […]

Прочитај повеќе

По примерот на САД, и руската армија се одлучи да го користи мобилниот оперативен систем на Google. Според истражувачот Aндреј Стариковски, кој го претставил новиот дизајн на руското Министерство за одбрана, таблет компјутерот со име RoMOS ќе ги има сите функционалности на комерцијалниот Android, но без опцијата да праќа податоци до Google. „Ја тргнавме продавницата […]

Прочитај повеќе

Американската војска развива софтвер – „сервис за менаџирање на онлајн личност“ – кој ќе дозволи тајно да се манипулираат онлајн дискусиите со креирање лажни идентитети и профили за да се влијае врз корисниците и да се шири про-американска пропаганда, пишува Guardian.co.uk.

Прочитај повеќе

Поранешна израелска жена војник предизвика скандал со своите слики објавени на Facebook во кои таа позира пред палестински заробеници чии очи се вржани.

Прочитај повеќе