Со PeaZip се дружиме од седмата верзија. Ова е исклучително моќна алатка за компресија која ви дозволува работа со 218 формати, никако неисклучувајќи ги и ZIP, RAR, и 7z. Неодамна излезе осмата верзија која се труди да ја продолжи истата мисија за лесно и ефикасно справување со компресирани податоци. Со PeaZip 8 конечно можете да […]

Прочитај повеќе

Компресирање податоци знае да биде исклучително корисен процес. Но, наоѓање на соодветна алатка, пак, знае да биде предизвик. 7zip или мини алтернативата Eazy 7-zip се феноменални решенија, но тука некаде би го ставиле и PeaZip. Како open-source фајл, PeaZip ви дозволува да создавате, конвертирате и извлекувате компресирани податоци. Овој менаџер за архиви е највеќе корисен […]

Прочитај повеќе

Archive.org започна да архивира и 78rpm грамофонски плочи. Засега фокусот е на плочи кои веќе не се достапни во продажба. Проектот за архивирање музика е поддржан од George Blood, LP. Проектот трае неколку години, а сега стаса до 35.000 внесени плочи. Приоритет за архивирање имаат плочите кои немаат дигитална форма, туку единствено како физички копии. […]

Прочитај повеќе

По повод 130-та годишна традиција на производство на вино, винаријата Тиквеш отвори дигитален музеј посветен на создавање на вино во Македонија. Во музејот ќе најдете фотографии и приказни од минатото кои сведочат за производството и пиење на виното, како и етикети, шишиња и примероци кои се дел од историјата на најпознатата македонска винарија. Музејот е […]

Прочитај повеќе

Како што беше најавено претходниот месец, Twitter до крајот на годината на сите корисници ќе им овозможи да си ги преземат сите твитови, а веќе дел од корисниците и почнаат да ја добиваат таа можност. Првпат оваа опција беше забележана од корисникот @Psilosophy кој во еден свој твит сподели како можете да ги преземете своите […]

Прочитај повеќе

Time.mk, најпосетуваниот македонски веб агрегатор на вести, од денес во функција ја пушта својата нова опција преку која ќе може посетителите да ја пребаруваат архивата на македонските медиуми. Архивата на македонските онлајн медиуми е достапна преку time.mk/arhiva/. Откако ќе го впишете вашиот клучен збор за пребарување, ќе бидете пренасочени на страница која ги содржи сите […]

Прочитај повеќе

Amazon Glacier е нов сервис на компанијата кој ќе овозможува складирање на податоци. Услугата се однесува на податоци кои не се менуваат често, но и времето на пристап до истите може да се дозволи да биде неколку часови. Податоците ќе бидат архивирани, а времето потребно да ги симнете мможе да биде од 3,5 до 4 […]

Прочитај повеќе

Иако сега скокаме од среќа на новиот Transformers филм што се гледа со 3Д очила, стереографската технологија веќе подолго време постои и е достапна во Њујоршката јавна библиотека, но досега никој не ја реискористил таа технологија користејќи понови методи за прикажување 3Д содржини. Сега библитеката ја претстави Stereogranimator, апликација која користи анимирани .gif фотографии за […]

Прочитај повеќе

Amazon Cloud Player за Веб и Android е сервис кој овозможува закачување на музика и нејзино архивирање во облакот, правејќи ја достапна од било кој компјутер или Android телефон.

Прочитај повеќе

Авганистанскиот воен дневник е неверојатна архива на 92.000 доверливи документи за војната во Авганистан од 2004 до 2010 година. Архивата содржи информации за цивилни жртви, за шпионирање на авганистанските војни, акции на НАТО итн …

Прочитај повеќе

Silentale е веб сервис кој ги архивира сите ваши контакти и пораки од Facebook, Twitter, LinkedIn, Gmail, Yahoo, Hotmail…

Прочитај повеќе