Во последно време се крена голема врева околу архитектурата без сервери. Едни велат дека го менува начинот на кој апликациите се изградени, деплојментот на истите и последователно како се искористени. Додека други тврдат дека компјутингот без сервери не вреди до толку. Која е вистината? Во овој блог пост, одлучивме одблиску да видиме што е архитектура […]

Прочитај повеќе

Новиот кампус на Apple се гради на големо. Компанијата во него инвестира околу 5 милијарди US долари, и е едно од последните дела на Стив Џобс. Тој самиот изглед на објектот го опиша „како да слетал вселенски брод“. Проектот е на Норман Форстер, британски архитект кој дојде на барање на Стив Џобс. Главната и придружните […]

Прочитај повеќе

Microsoft во последните неколку месеци со многу работи покажа дека се редефинира од гигант кој влезе во комфорт зона, во компанија која се залага да понуди подобри услуги, производи и да се доближи до трендовите. Компанијата го редизајнираше Paint, активно работи на HoloLens, претстави кул хардвер Surface и Dial, се приклучи на Linux фондацијата… Оваа енергија на глобално ниво […]

Прочитај повеќе

Новите медиуми и технологии, овозможуваат постојани и брзи промени во сите сфери, вели архитектот Марк Кушнер во својот TED говор. Тој зборува како архитектурата во последните 30 години ги користи новите медиуми за интеракција помеѓу архитектите и луѓето. Ова е најголема промена по пронаоѓањето на бетонот, челикот или лифтот, а станува збор за медиумска револуција, […]

Прочитај повеќе

Холандскиот архитект Џанјап Рујисенарс објави дека до 2014 планира да го изгради првиот 3Д испринтан објект. Зградата ќе чини помеѓу 4 и 5 милиони евра а г.  Рујисенарс сака да изгради по една во секоја држава „3D- печатењето е неверојатно. За мене, како архитект тоа е најдобар начин да се изгради овој специфичен дизајн кој нема […]

Прочитај повеќе

 
„Дигитална (хипер)реалност: домашен робокап“ е можеби малку хаотично и застрашувачко видео, но е доста интересно видео кое ги рагледува сите секојдневни аспекти каде можеме да ја вклучиме дигиталната реалност која се почесто и почесто се појавува меѓу нас.

Прочитај повеќе