Arduino Science Journal e апликација која ги чита и прикажува податоците од сите ваши сензори кои ги имате во вашиот телефон, односно таблет. Со малку „играње“ можете да дојдете до најразлични податоци, како на пример, до акцелометарот кој прикажува колку брзо се движите. Сите податоци се регистрираат и прикажуваат во реално време и преку посебни […]

Прочитај повеќе

EESTEC Academy е ИТ настан организиран од студентската организација EESTEC LC Skopje. Настанот традиционално го организираат веќе со неколку години, а годинава поради пандемијата Ковид-19 ќе се одржи онлајн. EESTEC Academy претставува серија од кратки обуки на актуелни теми од техничката област. Учеството на академијата е целосно бесплатно, а до крајот на годината ќе се […]

Прочитај повеќе

Дали размислувате да започнете со електроника како хоби? Тогаш можеби следните неколку Arduino направи сам проекти ќе бидат потребната мотивација за да го направите следниот чекор. Секако не се наједноставните проекти, но со доволно трпение сѐ е можно.

Прочитај повеќе

Робот гитарист, музицирање на флопи дискови, тесла калем или чекорни мотори и инструменти креирани со помош на Arduino се дел од десетте најдобри музички проекти. Во најголем дел проектите користат различни звуци кои ги прави хардверот, иако за некои, Arduino се користи и за креирање на нови инструменти.

Прочитај повеќе

Henri e хардвер кој овозможува едноставно внесување на команди за активирање на звучни и светлосни сигнали, без потреба од претходно предзнаење за програмирање. Уредот доаѓа од британската компанија Method, и е едноставен за користење. Се што треба корисникот да направи, е преку едноставен интерфејс да креира функции за звучни или светлосни сигнали со кои уредите […]

Прочитај повеќе

Убедени сте дека парите и документите се безбедни во сеф? Се лажете. Безбедносните ескперти од Мелбурн, Лук Јанке и Џеј Дејвис, успеаја да направат уред кој ќе ги отклучи повеќето сефови. Тоа што е интересно, е што уредот за обивање, кој на сила ги отвара сефовите, чини само 150 долари, јавува Register. Уредот е составен […]

Прочитај повеќе

Оптичкиот сензор кој се користи во компјутерските глувчиња може да се репрограмира и да се користи како црно-бела камера со резолуција 15х15. Хакерот Франси Капел ја откри техниката во видео во кое го претвори неговиот Logitech RX глушец во камера со помош на Arduino. Начинот на кое може ова да го направите можете да го […]

Прочитај повеќе

Arduino го објави својот Arduino TRE кој работи на Texas Instruments Sitara AM335x ARM Cortex-A8 процесор. Според Texas Instruments, 1GHz процесор на TRE е најмоќното Arduino досега кое работи целосно на Linux. Arduino TRE ќе биде достапен напролет преку arduino.cc и сите дистрибутери, додека цената се’ уште не е позната. „За првпат, корисниците на Arduino […]

Прочитај повеќе

Хаклабот КИКА е место на кое секојдневно се собира хакерската заедница во земјата со цел да споделат и стекнат знаење. Место на кое се собираат луѓе заинтересирани за технологијата, компјутерите, машините, електрониката, слободниот софтвер и слободната култура. Досега во КИКА се имаат одржано неколку курсеви, а еден меѓу поледните е тој кога луѓето од хаклабот […]

Прочитај повеќе

Со iPhone апликацијата Prowl и Arduino етернет штит може да си направите вашето физичко поштенското сандаче да добиете информација на вашиот телефон кога ќе добиете поштенско писмо, велат од Мike Magazine.

Прочитај повеќе