Благодарение на iPad-от и iPhone 4, и покрај инцидентот со антената, популарноста на Apple-овите уреди расте, а компанијата забележува рекордни профити.

Прочитај повеќе

Според Goldman Sachs, глобална инвестициона компанија со седиште на Wall Street, Аpple-oвиот iPad е револуционерен уред кој ќе го освои пазарат. Анализирајќи ги пет клучни точки на корисничкото искуство Goldman вака го оценува iPad-от:

Прочитај повеќе

На италијанскиот Windowsette блог се појави наводно внатрешна доверлива презентација за Windows 8 каде се дискутираат идеи за идната верзија на оперативниот систем.

Прочитај повеќе

Разгледувавме и приметивме дека има многу начини како можете да го држите вашиот Nokia телефон, вели Nokia во блог пост исмејувајќи го Apple и проблемот со новиот iPhone 4.

Прочитај повеќе

Стив Џобс го претстави најновиот iPhone 4 на WWDC конференцијата. Иако за телефонот се знае веќе некој месец, „кажете ми ако веќе сте го виделе“ г-дин. Џобс се пошегува на почетокот на презентацијата, сепак официјалното претставување значи дека ова е конечниот дизајн на најновиот Apple-ов уред. Покрај самиот уред најавени се нови апликации кои ќе ги има во телефонот, пример FaceTime апликацијата за видео чет во живо.

Прочитај повеќе

На WWDC Аpple покрај iPhone 4 го претстави и новиот Safari 5 прелистувач за Windows и Mac. Новините во новиот Safari се брзината и подобра компатибилност, а корисникот ќе може да одбере дали ќе пребарува со Google, Yahoo или Bing. Според Apple со Nitro JavaScript енџинот Safari 5 na Маc работи 30% побрзо од Safari 4.

Прочитај повеќе

Новите веб стандарди се отворени, доверливи, безбедни и ефикасни, вели Apple објавувајќи неколку демонстрации за техничките можности на HTML5, како типографија, разгледување галерија, транзиции, аудио, видео… пример < video > елемент кој може да се манипулира со JavaScript, односно да си додадете свои видео копчиња за контрола кои ќе одговараат на вашиот сајт.

Прочитај повеќе

Нa D8 конференцијата AllThingsDigital направи интервју со шефот на Apple, Стив Џобс. Разговорот се водеше за се и сешто, за односот со Adobe и Flash, за станување втораа најбогата компанија проаѓајќи го Microsoft, за iPad-oт при што г-дин. Џобс откри дека првичната замисла била да се направи таблет уред, но функционалноста овозможила да се роди iPhone-от, се зборуваше и за Gizmodo и украдениот 4G iPhone…

Прочитај повеќе

Gizmodo отвори интересна тема – кој е поголем визионер, Бил Гејтс или Стив Џобс? Кога на All Thigs Digital во 2007 година го прашаа Бил Гејтс што е иднината на компјутерите за 5 години, Бил Гејтс не двоумејќи се одговори дека тоа се таблет компјутерите.

Прочитај повеќе

Adobe стартуваше кампања „за избор“ објавувајќи реклами „Го

сакаме Apple“ со дополнителен текст „Но не сакаме кога некој ја зама вашата слобода да одберете што креирате, како го креирате и како

го доживувате тоа на мрежата“.

Прочитај повеќе

Како и своите конкуренти Apple ќе овозможи синхронизација на Fаcebook контактите во iPhone, пренесува Business Insider, додавајќи дека тоа ќе биде откриено на 7 јуни на Apple конференцијата за девелопери каде ќе се престави и новиот iPhone.

Прочитај повеќе

Главниот аргумент зошто Adobe се повлекува од Apple е што Apple поставува правни услови на девелоперите, вели Кевил Линч, главниот за технологија на Adobe, во краток блог пост, во кој одговори на вчерашното отворено писмо на Стив Џобс.

Прочитај повеќе