Research in motion (RIM) го претстави својот прв таблет компјутер Blackberry Playbook. Playbook би требало да се појави во САД до крај на годините, а во други земји на пролет и можеби ќе се обиде да му конкурира на Apple iPad.

Прочитај повеќе

Нa Reddit се појави листава со скоро 20 Android таблет компјутери, од кои некои ќе се појават при крај на годинава, а за други нема датум. За некои модели има и цена, која варира од 99 долари до 500 долари, зависно од спецификациите.

Прочитај повеќе

Samsung Galaxy Tab е таблет кој работи на Android 2.2. (Froyo), има 7 инчен TFT-LCD екран со резолуција од 1024×600 пиксели, 512 MB рам и 16 или 32 GB внатрешна меморија, има 3MP камера со блиц, како и предна камера за видео четови, WiFi и 3G конекција, тежи 380 грама и би требало да биде директна конкуренција на Apple iPad.

Прочитај повеќе

Eвропската асоцијација за слика и звук (EISA) го оцени Apple-овиот iPad како револуционерен продукт во полето на мобилните уреди, опишувајќи го iPad-от како „Не е компјутер, повеќе е комуникациски таблет идеален за имејлови.“ кој е одличен за видео и слики и како „црешна на врвот има избор на 140.000 постоечки iPhone апликации.“

Прочитај повеќе

Од пред неколку дена почна да кружи информацијата дека новиот таблет на Apple, наречен iPad, е достапен да се купи и во Македонија преку лаптоп центарот КупиЛаптоп и тоа само 7 дена по официјалното претставување на американскиот пазар.

Прочитај повеќе

Германската компанија Neofonie GmbH го престави WePad, таблет PC, за кој најавија дека може со својот погoлем екран, веб камера и USB порт, да му конкурира на Apple-овиот iPаd кој беше преставен пред некое време.

Прочитај повеќе