AppBrain е одлична продавница за Android апликации која сега ја врати опција за директно инсталирање на апликациите од сајт на вашиот телефон.

Прочитај повеќе

Тоа што е интересно кај Bubble Ball, популарна бесплатна игра на Apple App Store, е што играте е креаирана од американскиот осмоодделенец Роберт Неј, 14-годишен програмер-генијалец од Јута, кој играта ја објави под својата продукциска компанија Nay Games на 29-ти декември.

Прочитај повеќе

Facebook и Zynga, креаторот на FarmVille, MafiaWars и други популарни апликации, се договорија на пет годишно стратешко партнерство за користење на Facebook кредитите за виртуелни добра од апликациите, и со тоа ставија крај на шпекулациите дека Zynga ќе стартува сопствена платформа.

Прочитај повеќе

Google стартуваше галерија со апликации за Google Analytics алатката. Галеријата моментално содржи 38 апликации со кои можете да си ги подобрите презентациите поврзани со аналитичките податоци за вашиот сајт, да ги извлечете податоците во Excel, има Analyticator за Wordpress кој се автоматски имплементира ниц целиот сајт, а има и апликации за правење на интересни визуелизации со податоците од Аnalytics. Покрај понудените апликации, секој девелопер може да придонесе со својата апликација.

Прочитај повеќе

Face.com стартува API во алфа верзија дозволувајќи им на девелоперите да креираат апликации со нивната технологија за препознавање на лице.

Прочитај повеќе

Холандската Layar ја стартуваше првата продавница за мобилни апликации со проширената реалност нудејќи им можност на девелоперите преку Layar Reality Browser да понудат платено искуство во проширената реалност на повеќе мобилни платформи како iPhone или Android.

Прочитај повеќе

Добро познатиот гигант Adobe и неговиот софтвер After Effects претставува едно големо олеснување на луѓето во телевизиската индустрија. Иако Adobe After Effects (AAE) може да се користи како за пост-продукција така и за пре-продукција во филмската индустрија, од типот 2D анимација, исто така може да се користи и за скечеви, најави за вести, цртани филмови, мултимедијални CD-a, веб анимации и т.н. Во овој пост, накратко ќе ве запознам со можностите на ААЕ со неколку примероци, но нема да пишувам step-by-step туторијал за направените видеа/анимации.

Прочитај повеќе