Joint.im е апликација која ги проширува можностите кои ви ги дава Twitter за приватни разговори (директна порака) и ви овозможува да комуницирате преку инстант пораки со поединци или група од вашите постоечки Twitter контакти. Секак, останува правилото кое важи и за директните пораки на Twitter, твитерџијата со кој ќе сакате да раговарате мора да ве следи.

Прочитај повеќе

Google го пушти Chrome 11 во бета со кул новини само ден откако се објави новиот Firefox 4 кој се уште се симнува, моментално се симнати 5.6 милиони „огнени лисици“.

Прочитај повеќе

PostPost е агрегатор на вести за социјалната генерација кој ви ги прикажува статиите, видеата и сликите кои вашите пријатели ги нашле доволно интересни за да ги постираат на друштвените мрежи.

Прочитај повеќе

Ако сакате да пробате некое ново Google АPI сега тоа можете да го направите без да инвестирате премногу време во тоа. Google API explorer веќе содржи 7 API кои можете да ги пробате, а Google најавуваат дека бројот значително ќе се зголеми во наредните недели.

Прочитај повеќе

Ericsson работи на креирањето на API кој ќе овозможи peer-to-peer видео конверзација. Ова API е дел од нивната серија на нови технологии кои ги користат можностите на HTML5.

Прочитај повеќе

IndexTank објавија нов интерфејс за развивање на апликации, кој им овозможува на програмерите да додадат пребарување на нивните апликации или да градат енџини за пребарување со множества од податоци кои се достапни на интернет. API-то на IndexTank дефинира методи за менаџирање на индекси (креирање и бришење), оперирање со индексите (додавање и бришење документи, функции и сл.), извршува пребарувања и сл.

Прочитај повеќе

Google објави интересна табела на API-ја од своите сервиси распределени како периодната табела на елементи, каде секој „елемент“ е линк до соодветно API од соодветен веб сервис.

Прочитај повеќе

Тест корисникот“ е кориснички профил кој се поврзува со апликацијата со цел да се тестира функционалноста на апликацијата. Профилот може да им користи на сите развивачи да се осигураат дека нивната апликација e како што треба пред да ја пуштат официјално на Facebook. Eдна апликација може да има и до 50 тест корисници.

Прочитај повеќе

Facebook најави неколку мобилни новини, како логирање со еден клик на апликации и воведување на Facebook Deals, кои се интегрирани понуди на локалните бизниси преку сервисот за локација Places.

Прочитај повеќе

Google API конзолата е место за развивачите да го менаџираат АPI користењето на сите апликации и веб сајтови. Доколку се работу со тим, има и можност за менаџирање на групни проекти.

Прочитај повеќе

Споделувањето на гео-локацијата станува вистински хит во виртуелниот свет, доказ за тоа е масовната употреба на сервисите како FourSquare и GoWalla, а трендот е присутен и кај нас – #mkstreetup + “Интересни FourSquare бизнис идеи од Македонија“. Пред неколку месеци и Twitter се придружи во оваа “игра” и го објави својот гео-локациски сервис за сите корисници, а вчера се реши да го подобри со попрецизно тагирање и имплементација на FourSquare и Gowalla.

Прочитај повеќе

Face.com стартува API во алфа верзија дозволувајќи им на девелоперите да креираат апликации со нивната технологија за препознавање на лице.

Прочитај повеќе