Оracle нема да добие оштета од една милијарди долари бидејќи судот од Калифорнија пресуди во корист на Google, велејќи дека API-јата на програмскиот јазик Java кои ги користеше Google за Android не можат да се заштитат со авторски права. Oracle во својата тужба вели дека Google морал да плати лиценца за користење на Java API-ја. […]

Прочитај повеќе

Во декември Facebook го купи локацискиот сервис Gowalla. Тогаш мислењата беа дека целта на аквизацијата е тимот зад сервисот кој е доволно талентиран да креира сервис на друштвената мрежа кој ќе ги ангажира корисниците да ја споделат својата локација. Сега поранешниот директор на Gowalla, Џош Вилијамс, открива дека работaт токму на тоа. Facebook претстави нови […]

Прочитај повеќе

Откако Google објави официјален пост најверојатно по грешка, побрза да го тргне, но не пред тоа да се прати на Twitter и да се кешира. Се работи за најавување на API-ја за Google+ за фотографии и видео. „Google им дава на корисниците целосна контрола на нивните информации, и започнуваме со читај-само (read-only) пристап до јавните […]

Прочитај повеќе

Google+ конечно стана достапен за сите кои сакаат да се регистираат без да мора да бидат поканети. Оваа новост е пропратена со подобрување на една од најистакнататите опции со кои може да се пофали Google+. Се разбира станува збор за опцијата Hangouts која најде одличен прием помеѓу корисниците, но со нејзиното надоградување Google+ верува дека […]

Прочитај повеќе

Google го објави првото API за својата друштвена мрежа, што е прв чекор да се овозможи програмерите да креираат апликации. „Јас сум супер возбуден за како Google+ проектот го носи богатството и нијанса на споделувањето од реалниот живот во софтвер, и денес го најавуваме првиот чекор кон донесување на вашите апликации со стартување на Google+ […]

Прочитај повеќе

VoIP сервисот Skype престави продавница за апликации од други програмери кои се изградени врз нивното API. Продавницата ќе има бесплатни и платени апликации во неколку категории, од бизнис до поставување повици, кои работат на Windows и Mac. Моментално по стартувањето има 23 апликации. Тоа што е интересно е што тие апликации не се симнуваат преку […]

Прочитај повеќе

Пред недела дена Twitter овозможи за сите корисници да закачуваат фотографии директно преку нивен сервис. Сега Twitter го отвара и API-то за да им овозможи на програмерите да го искористат нивниот сервис за фотографии, пример за интегрирање во сајт или искористување во сопствен сервис. Преку API-то ќе може да се закачуваат, складираат и споделуваат слики […]

Прочитај повеќе

Аpple планира да интегрира апликација за преопознавање на лице во сè-уште-необјавениот мобилен iOS 5 оперативен систем. Ова би можело да ги отвори вратата на куп разни и креативни апликации за платформата. Според 9to5mac, API-јата кои ги има за iOS 5 се сфистицирани, пример CIFaceFeature може преку слика да препознае каде е устата и очите на […]

Прочитај повеќе

Instagram за iPhone надмина 5 милиони корисници, односно 625.000 корисници по месец откако постои апликацијата. Преку стартапот во осумте месеци од кога е стартуван се има споделено 95 милиони фотографии, по 860.000 на ден. Aпликацијата за споделување и модифицирање на фотографии има по 1.25 милион корисници за секој вработен во Instagram, односно стартапот има само 4 вработени.

Прочитај повеќе

Google објави нова единаеста стабилна верзија на својот прелистувач Chrome која овојпат доаѓа со опцијата за внесување на говор преку HTML. Пример, може да се преведе тоа што ќе му го кажете на Google Translate со кликање на микрофонот во долниот ќош. Моментално оваа опција е само за преведување од англиски на друг јазик, и иако е забавна сепак ќе треба мала прецизност во изговарањето.

Прочитај повеќе

Бизнис друштвената мрежа LinkedIn ja претстави новата платформа која има поддршка за OAuth 2.0 и Javascript API, како и пристап до разни плагини кои можат да се персонализираат.

Прочитај повеќе

Color е нова апликација за iPhone и Android за брзо, мобилно и јавно споделување фотографии и видео. Покрај споделувањето фотографии и видео, една од опциите е што Color сам избира кои фотографии ќе ви ги прикаже зависно од локацијата на која сте.

Прочитај повеќе