Google+ ќе биде затворен за корисници во април. Google претходно го најави затворањето на платформата за август, но нов безбедносен пропуст го забрзува затворањето на платформата. Пропустот кој го открија зафаќа 52,2 милиони корисници на платформата. За дел од корисниците ова значи дека можат да им бидат „украдени“ личните податоци. Дел од податоците се имињата, […]

Прочитај повеќе

Ако не многу одамна API сервисите служеа единствено за интеграција со надворешни апликации, денес ситуацијата е сосема поинаква. Со сѐ поголемиот капацитет на frontend рамките и библиотеките, начинот на кој се справуваме со позадинскиот дел на апликациите е значително променет. Па, доколку сте backend програмери, веројатноста е голема дека во даден момент ќе се соочите […]

Прочитај повеќе

Милиони Facebook корисници можат да ја тужат друштвената мрежа за бесправно собирање на биометриски податоци. Станува збор за технологијата која друштвената мрежа ја користи за препознавање на ликовите на фотографиите. Во април Судот од Илиноис одлучи дека друштвената мрежа не смее да чува биометриски податоци без дозвола од корисниците. Новата одлука е само продолжение на оваа […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на Марјан Николовски од Emit Knowledge. Марјан е ко-основач Team lead Full stack .NET и Javascript инженер, говорник и опен сорс контрибутор. Текстот е првично објавен на блогот на Emit Knowledge. Понекогаш ќе имате можност да го решите предизвикот на пишување и одржување на техничка документација за вашиот продукт REST API. […]

Прочитај повеќе

Google објави дека ги купува акциите на компанијата за менаџирање со API, Apigee. Со тоа стартапот ќе премине во сопственост на Google. Стартапот им овозможува на компаниите да крeираат дигитални производи со отворени API. Ова на Google ќе им овозможи побрза и подобра дигитална интеракција на корисниците на Google Cloud. Интеграцијата ќе овозможи креирање на […]

Прочитај повеќе

Khronos Group ја претстави конкуренцијата на DirectX 12, API-то кое доаѓа под името Vulkan. Доколку не го препознавте Vulkan, тогаш секако се сeќавате на OpenGL. Vulkan е преименување на Next Generation OpenGL или GLnext. Новото API според највите ќе им овозможи на развивачите поголема контрола при генерирањето на команди, менаџмент со меморијата и „threads“. До […]

Прочитај повеќе

FlagIT е нов проект на македонскиот стартап H-Sense, кој ќе ви помогне едноставно да ги најдете сите основи податоци за некоја држава на едно место. Покрај знамињата на државите FlagIT, нуди и API со информации за државата кое може да биде преземено од девелоперите за нивните апликации. „Ова не е измислување на топла вода или […]

Прочитај повеќе

Uber претстави свое API за девелоперите кои сакаат да вметнат повикување на Uber-возилo во својата апликација. API-то е достапн за сите кои се заинтересирани, индивидуални девелопери и компании, и веќе е имплементирано во апликциите на : Tempo, Starbucks, United Airlines, TripАdvisor и OpenTable. Сепак Uber, сервис кој е своевиден приватен возач, нема да дозволи директно […]

Прочитај повеќе

Со Gmail API девелоперите имаат значително поедноставна работа кога сакаат да креираат апликации со пристап до имејл серверите. Со новите API-ја (Application programming interface) може преку апликациите да се презентираат имејл пораки од Gmail, да се испраќаат пораки, да се променат етикетите или да се пребаруваат по пораките. Според Google, Gmail API е 10 пати […]

Прочитај повеќе

Instant API е нов стартап кој сака да го промени начинот на кој се креираат API-ја. Идејата на стартапот е дека креирањето на API треба да биде значително побрзо и наместо за месеци да станува збор за минути потребни за нивно креирање. Се што девелоперите кој ќе се одлучат да го користат Instant API треба […]

Прочитај повеќе

Marvel Comics денес ќе го претстави своето API за програмерите, а сега во бета верзија, јавува Fast Company. API-то ќе вклучува стрипови(artwork), историја на карактерите, мислења на авторите на стриповите и проширени стории. Членовите на Marvel.com и сите кои ќе се приклучат ќе имаат пристап до 30.000 стрипови, 7.000 серии и 5.000 автори. Со ова […]

Прочитај повеќе

Google вчера ја претстави својата најнова верзија на својот мобилен оперативен систем – Android 4.1 Jelly Bean и веќе можевте да прочитате што таа ни нуди. Но, една платформа е ништо без армија на развивачи и API-ја кое ќе им овозможи на развивачите да ја користат платформата за своите продукти. Утрово, Анагана Гош, продукт менаџер […]

Прочитај повеќе