VirusTotal е онлајн скенер кој се користи за скенирање фајлови и преземени податоци за да се провери да не содржат некој малвер. Winja е алатка која служи како посредник и значително ги олеснува, а со тоа и забрзува вашите интеракции со VirusTotal. Windows Ninja или Winja се одликува со интерфејс кој ви дозволува да направите […]

Прочитај повеќе

Имање солидно безбедносно решение во форма на антивирус е задолжително, особено кога ќе се земе во предвид крајната тврдоглавост на вирусите. Но, имање само антивирус понекогаш не е доволно и одреден malware може да се провлече и вдоми во вашиот компјутер. Поради тоа, се препорачува наметнување втора линија на одбрана, а најновата верзија на Malware […]

Прочитај повеќе

Во секој компјутер, една програма е задолжителна. Добро антивирусно решение е главната безбедносна порта која ве штити од сите оние кои сакаат да ја загрозат стабилноста на вашиот систем. Многу сопствениците на Windows 10 се задоволни од потенцијалите на Windows Defender, но многумина не сакаат да ја препуштат судбината на нивната безбедност во рацете на […]

Прочитај повеќе

Avast и AVG се помеѓу најпопуларните анти-вируси, а наскоро двата ќе доаѓаат под ист бренд, откако Avast потроши 1,3 милијарди долари за својот лут ривал, јави Tech.eu. По спојувањето Avast ќе има вкупно 400 милиони корисници и со тоа ќе биде можеби најголемата анти-вирус компанија. Avast се подготвува за иднината во која најголем предизвик ќе […]

Прочитај повеќе

Kaspersky Lab се оградува од обвинувањата на двајца поранешни вработени кои во текст на Reuters тврдат дека компанијата ја злоупотребува својата доверба кај корисниците. Според нивните тврдења, Kaspersky Lab прави софтверот на конкурентите Avast, AVG и Microsoft да биде препознаен како вирус, и често да биде избришан. Компанијата успешно ги манипулирала конкурентскиот софтвер да избрише […]

Прочитај повеќе

Анти-вирусот McAfee наскоро ќе престане да постои и ќе биде интегриран во Intel под името Intel Security. Станува збор за ребрендирање на антивирусот кое започнува веднаш, а ќе заврши до крајот на 2014 година. Ребрендирањето го најави лично извршниот директор на Intel, Брајан Крзанич, а е дел од многуте објави кои ги има Intel на […]

Прочитај повеќе

Facebook започна да ги информираа корисиниците за анти-вирус пакети. Ако се сомневате дека вашиот компјутер е заразен, Facebook ќе ви ги „препорача“ Microsoft Security Essentials или McAfee за Windows корисниците, додека корисниците на Mac се упатени на Apple Security Updates. Сите препорачани алатки се бесплатни, иако McAfee е само мало софтверче, а не комплетен анти-вирус […]

Прочитај повеќе

Kaspersky Labs, eдна од најголемите безбедносни и анти-вирус компании, отвори регионално претставништво за југоисточна Европа во Љубљана. Од Словенија, компанијата ќе ги таргетира пазарите во Србија, Хрватска, Албанија, Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Грција и Кипар. „Треба да бидете присутни на теренот на денешниот ИКТ пазар. Меѓу главните задачи на новото претставништво ќе биде […]

Прочитај повеќе

Apple објави закрпи за Java со која се поправа пропустот поради кој околу 600.000 компјутери се најдоа инфицирани од Flasback Trojan, препознатлив по тоа што го напаѓа Mac OС X оперативниот систем. Првите информации за оваа ботнет мрежа дојдоа од руската безбедносна компанија Dr. Web, чии аналитичари открија дека околу 274 компјутери од стотината илјади […]

Прочитај повеќе

Psyside објави резултати од тестирање за сигурност на 16 популарни антивирус софтвери. Според резултатите, превземени од Wildessecurity, се покажува Norton во моментов е најдобриот анти-вирус.

Прочитај повеќе

Вируси и друг малициозен софтвер има насекаде на интернет, па големи се шансите да закачите нешто што може да ви го поремети компјутерот.

Прочитај повеќе

Во своето 13 месечно истражување на 240 милиони веб сајтови Google откри дека 11.000 веб страни се инволвирани во ширење на лажни анти-вируси.

Прочитај повеќе