Facebook ја отвори анкетата за корисниците за гласање за предложените промени за приватност, и можете да гласате во следните 7 дена, односно до 10ти декември. Препорачливо е да сите корисници да гласаат, бидејќи се работи токму за вашите информации и како Facebook се справува со истите. Но, од друга страна пак, доколку 30 посто од […]

Прочитај повеќе

Колку повеќе уреди користиме, толку повеќе читаме вести, вели Pew Rеsearch во своето ново истражување направено со над 9.000 американски корисници на паметни телефони и таблет компјутери. Истражувањето покажа дека наместо кориснциите да го поделат времето на читање вести на двата уреди, тие читаат двојно повеќе вести. Над 60 отсто од испитаниците велат дека читаат […]

Прочитај повеќе

Следниот голем друштвен сервис кој ќе му ја украде круната на Facebook ќе биде мобилна друштвена апликација. Барем во тоа веруваат 66 отсто од 5.526-те програмери и претприемачи во анкетата на Appcelerator. Поголемиот дел од нив веруваат и дека ќе се развиваат апликации за телевизори и гејминг конзоли. „Историјата ни покаќа дека големи промени во […]

Прочитај повеќе

Четири од пет Facebook корисници никогаш не купиле продукт или сервис како резултат на рекламите на друштвената мрежа, покажа анкета на Reuters/Ipsos. Анкетат е поразителна за друштвената мрежа која од неодамна излезе на берзата, но чии акции опаѓаат бидејќи инвеститорите не веруваат дека мрежата може да генерира доволно приходи за да ја оправда својата вредност. […]

Прочитај повеќе

Осум од десет компании ставаат приоритет на програмерите кои знаат Linux во 2012 година, се вели во првиот извештај на Linux фондацијата и сајтот за вработување Dice.com. Од 2.300 фирми кои одговориле на анкетата, половина одговориле дека го зголемиле бројот на луѓе кои познаваат Linux. Секако ова зависи и од тоа дали компанијата расне за […]

Прочитај повеќе

Поаѓајќи од мојата љубопитност за тоа кои се најкористените Twitter апликации oд македонските корисници, решив да спроведам една кратка анкета. Онлајн анкетата се состоеше од четири прашања – две демографски (пол и возраст) и другите две се однесуваа на тоа кои Twitter апликации ги користат и од што најчесто твитаат. Ова се резултатите добиени од […]

Прочитај повеќе

Често кога е потребно да се зачува момент луѓето не носат камери и фотоапарати, но затоа при рака им се телефоните. Во изминатава година паметните телефони, односно леснотијата во нивното користење и квалитетот на видеото и фотографии, се користеа за споделување фотографии од револуции и протести во најразлични земји до сликање и зачувување друштвени моменти […]

Прочитај повеќе

1. Според анкетата “State of the Blogosphere 2011” на MediaBistro, дури 40% од блогерите се сметаат себе си за професионалци во своите области. 2. Facebook има над 800 милиони активни корисници, од кои само 200 милиони се приклучија на друштвената мрежа во 2011. (Social Media Examiner) 3. Просечниот Facebook корисник има 130 пријатели и е […]

Прочитај повеќе

Oрганизација која цели кон зголемување на бројот на жени основачи на ИТ стартапи,Woman 2.0, неодамна објави инфографик во кој се прикажува дека е зголемен бројот на жени основачи во последните три години. Овие податоци се добиени од анкета спроведена кај публиката на Woman 2.0. Истата анкета е спроведена и во 2008 година, кога 75 отсто […]

Прочитај повеќе

Една третина од глобалната гејмерска популација користела реални пари, наместо виртуелна валута, за да купи виртуелни добра, се вели во анкетата на Play Star, платформа на Visa за монетизирање на виртуелни добра, и истражувачката фирма VGMarket. Од играчите кои користат реални пари за виртуелни добра, 57 отсто велат дека купуваат виртуелни добра барем еднаш месечно. […]

Прочитај повеќе

Android e убедливо омилен мобилен оперативен систем на македонските корисници, со 117 гласови, скоро двојно повеќе од вториот iOS, оперативниот систем за iPhone, кој има 65 гласа, покажува Facebook анкетата на Vip, стартувана во вторникот на нивниот профил.

Прочитај повеќе

Facebook Questions е алатка за поставувања прашања и додадавање анкети во постови. Questions сега станаа достапни и за .мк корисниците, можете да ја вклучите опцијата тука.

Прочитај повеќе