Најновата анкета на Ofcom открива интересни навики на луѓето за нивните телефони. Ова се осум од најинтересните што ги пронајдовме: Две-третини од анкетираните признале дека во тоалет никако не одат без нивниот телефон. Еден од пет луѓе признале дека го оставаат телефонот надвор, а еден процент од луѓето одбиле да одговорат на прашањето. Повеќе од […]

Прочитај повеќе

12+, 18+ и слични ознаки се замислени да се ставаат на одредени филмови и игри за да се одбележи за која возраст се соодветни содржините, но, доколку може да се верува на едно истражување, повеќето родители ниту се загрижени за ваквите ознаки, ниту пак се запознаени со тоа какви игри играат нивните деца. Childcare.co.uk понудиле […]

Прочитај повеќе

Корисниците не би требале да имаат премногу доверба во Amazon и WhatsApp, барем кога приватноста е во прашање. Ова се податоците кои ги сподели Electronic Frontier Foundation од истражувањето за 2017 година. Податоците на корисниците се најбезбедни кај: Adobe, Dropbox, Lyft и Uber кои добија највисока оценка, а интересно и дел од нив се и едни […]

Прочитај повеќе

Прашалник.мк е нов сервис кој треба да им помогне на компаниите да дознаат што мислат потрошувачите за нивните услугите или продуктите. Платформата е дел од услугите на маркетинг агенцијата Market Vision, и најверојатно платформава е планирана да биде нивен клучен сервис во иднината. Предноста која би ја имале компаниите е јасна. Ќе знаат повеќе за мислењето […]

Прочитај повеќе

Анкета на 50.000 испитаници покажува дека дури 79 отсто од луѓето сметаат дека во незгоди во кои учествуваат автономни возила, одговорни се производителите на овие автомобили. Сепак, повеќе од половина велат дека автомобилот мора да има волан за поголема контрола, пренесува Recode. Производителите на автомобили овој пат се чекор понапред. Google, Volvo и Mercedes пред […]

Прочитај повеќе

Просечниот македонски стартап основач има 31,2 години, знае да кодира и има мало бизнис знаење, има просечно шест вработени, и најчесто е само-финансиран. Всушност, од 18-те стартапи кои ги анкетиравме, 12 се само-финансирани и шест се дел од акцелераторска програма, вели Даринка Буровска, истражувач од Nottingham University Business School, во своето предавање во Impact Hub […]

Прочитај повеќе

Јазот помеѓу мажите и жените програмери е сè уште многу изразен, и токму затоа резултатите од истражувањето на универзитетите Cal Poly и North Carolina State ќе бидат изненадување за многумина кои веруваат во машката ИТ супериорност. Според истражувањето направено со 1,4 милиони корисници на GitHub, жените програмери пишуваат подобар код од мажите. Споредбата на код […]

Прочитај повеќе

Анкета спороведена на 60 тинејџери покажува за дел од навиките кои ги има новата генерација во САД. Тинјџерите се на возраст од 13 до 19 години, а испитувањето е дело на Business Insider. Tоа што е интересно е што првите лични уреди на тинејџерите се мобилните телефони. Првите телефони ги добиваат на 11 години, а […]

Прочитај повеќе

Picodemocracy e нова мобилна апликација за iOS и Android со која граѓаните ќе можат да дадат свое мислење во мини-референдуми. Изработена од фондацијата Метаморфозис, Македонскиот центар за европско образование и Реактор, со финансиска поддршка од Европската Унија, Picodemocracy има за цел да ја зајакне транспарентноста и демократијата, така што ќе биде алатка со која граѓаните […]

Прочитај повеќе

Stackoverflow ги претстави резултатите од нивната анкета во која откри интересни податоци за состојбата на девелопери ширум светот. Од 32 милиони корисници кои се регистрирани на Stack Overflow 26.000 овозможија увид во податоците, од кои 27 се од Македонија. Според анализата најмногу програмери на 1.000 жители имаат: Луксембург – 39,8 отсто, Исланд – 35, Шведска […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на анкетата за состојбата на стартап сцените во 15 земји од Централна и Источна Европа? Сега Inventures.eu ги објавирезултатите кои откриваат дека 69 отсто од стартапите очекуваат поголема парична поддршка, но добар дел од нив очекуваат и поголема слобода од влијанието на инвеститорите. Над 300 стартапи од 15 земји се изјаснија во анкетата […]

Прочитај повеќе

Во тек е истражување за регионални и локални стартап сцени, предводено од Inventures.eu од Виена, чии резултати подоцна ќе бидат презентирани пред Европската Комисија. Зависно од резултатите ќе бидат одличени идните директиви и грантови со кои Европската Комисија ќе инвестира во европската стартап сцена која заостанува зад американската. Еден таков проект во регионот, поточно во […]

Прочитај повеќе