Визуелни ефекти, анимација, постпродукција. Ова се едни од највозбудливите и најбарани професии во последниве години, а кај нас за најдокажани важат FX3X, компанија која во своето 20 годишно работење успеа да стане незаменлив дел од групата компании кои работат на визуелни ефекти за најголемите и најскапи филмски блокбастери како Transformers, Star Wars, Aquaman, Guardians of the galaxy, Mission Impossible, […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е дел од серијалот на IT.mk кој има за цел да ги промовира локалните компании кои се присутни на сервисот ИТ Индекс) ПРОФИЛ 1. Датум кога официјално започнавте со работа: 1ви Септември 2015та година 2. Од кого е основана компанијата? Компанијата е основана од страна на тројца истомисленици: Алан Кастиљо, кој е сега […]

Прочитај повеќе

Македонското студио за анимирани филмови Lynx Animation, започнува обука за основи на 2Д анимација. Станува збор за специјализиран курс со ригови, а сите заинтересираните може да се пријават. Од Lynx велат дека доволно е кандидатите да ги исполнуваат следните услови: Завршено средно образование или високо образование; Заинтересираност за анимација; Не е задолжително, но е пожелно да […]

Прочитај повеќе

Сосема е природно за еден млад уметник да премине од сликарство и галерии, во дигиталните медиуми и интернетот како простор за изложување. Вака Никола Радуловиќ ја објаснува неговата уметничка транзиција која ги задржува основните принципи за работа, но местото на изложување на неговата уметност е сменето. Повод за интервју со Никола, кој го познаваме како […]

Прочитај повеќе

Пред нешто повеќе од една година, Pixar објави дека софтверот на кој се креирани дел од најголемите блокбастери RenderMan е бесплатен. Сега компанијата најавува уште една бесплатна алатка – Universal Scene Description (USD). Алатката се користи за креирање на филмови за Pixar веќе 20 години, а со нејзина помош се креирани филмови од A Bug’s […]

Прочитај повеќе

Itseez 3D е iOS апликација за iPad која со помош на додаток од Occipital овозможува креирање на 3D-објекти со нивно фотографирање. Креирањето на 3D-објекти  е едноставен, но напорен процес бидејќи корисникот треба да го фотографира моделот од повеќа агли без притоа да ја измести камерата. Вака креираните модели можат да се искористат за најралични потреби […]

Прочитај повеќе

Activision претстави нов енџин за рендирање кој полека ја поминува границата на „вознемирувачката долина“ – концепт од 1970-та година претставен од професорот по роботика Масахиро Мори, пишува Mashable. Концептот вели дека како роботите стануваат се пореални така луѓето полесно се поврзуваат емотивно со нив, се до моментот кога роботите ќе ја поминат „долината“ и ќе […]

Прочитај повеќе

Популарниот веб стрип Cyanide & Happiness нема да биде телевизиско шоу бидејќи авторите не сакаат да ги предадат авторските права. Сепак има и добри вести за фановите, креаторiте на Cyanide and Happiness ќе се обратат до својата публикa и преку Kickstarter ќе побараат средства за реализација на своето шоу. „Почнуваме да сфаќаме дека телевизиската индустрија не […]

Прочитај повеќе

Од 24-ти до 26-ти ноември се одржува првиот фестивал за анимации во Македонија, Анимакс Скопје фест. „Појавувањето на Анимакс Скопје Фест ја има двојната цел, да ја заживее и врати на старата слава македонската анимација и да ги стимулира новите млади автори кои ќе донесуваат нови светски награди, а тие да ги одмеруваат креативните потенцијали […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) и студиото за визуелни ефекти Fx3x стартуваа соработка што ќе резултира со воведување на нови предмети во студиските програми на факултетот. „Соработката со индустријата е еден од главните приоритети за ФИНКИ. За таа цел направивме студиски програми кои продуцираат кадри кои ќе имаат доволно специјализирано практично знаење […]

Прочитај повеќе

Приказната за Fx3x е една од тие успешни приказни на која може само да и се восхитувате. Инспирирани од визуелните ефекти на Terminator 2 во 1991 година, Кристијан Даниловски и Миливоје Ѓорѓевиќ – Мишко стартуваат компанијата за анимација и визуелни ефекти. Дваесет години подоцна, Fx3x зад себе има неверојатни достигнувања – номининација за EMMY за […]

Прочитај повеќе

Со повлекувањето на Стив Џобс од позицијата извршен директор, во Apple заврши една ера (прилично успешна ера), и додека најголемите Apple зависници жалат, тим на тајвански аниматори направија генијална анимирана приказна за кариерата на Стив Џобс. Next Media Animation е тајванска компанија за анимација која и претходно има направено анимации за интересни случки од светот […]

Прочитај повеќе