Секојдневно сме бомбандирани со англискиот јазик, во една или друга (мултимедијална) форма. Но, дали некој збор или фраза ви оставила огромен впечаток и сте се запрашале кога е првпат употребена, кога почнала широко да се употребува или кога се исфрлила од (секојдневна) употреба? Google Ngram Viewer го дава одговорот на ова и на многу слични […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави дека го завршија првиот уред кој предведува од кинески на англиски, подеднакво добро како и луѓето. Машината успешно го помина тестот развиен од група на партнери од индустријата. Резулатите од овие преводи потоа ги прегледаа и двојазични преведувачи. Тие ги споредиле преводите на Microsoft со преводи од двајца преведувачи, луѓе. „Достигнување на човечкиот […]

Прочитај повеќе

Учењето англиски знае да биде долготрајна и, на моменти, здодевна активност. Дозволете ѝ на здодевноста да пушти корени и целокупниот образовен процес се заканува да стане контра-продуктивен. Поради тоа, често се препорачува природно впивање на вокабуларот и потсвесно прифаќање на граматичките правила. Таквото нешто е исклучително едноставно и двојно позабавно кога е маскирано во форма […]

Прочитај повеќе

Kорисниците на Twitter ги испраќаат своите пораки на 61 различен јазик, од кои, очекувано, најпопуларни се англискиот, вели Semiocast во својот инфографик. Вториот јазик на кој најчесто се испраќаат пораките е јапонскиот јазик, иако ова можеби не изненадува со оглед на тоа дека неколку години Јапонците се помеѓу најактивните на Twitter. Најголемиот број на твитови […]

Прочитај повеќе

Microsoft го претстави својот преведувач кој изгледа како да е донесен од иднината. Преведувачот во реално време преведува од еден на друг јазик и тоа со боја на глас слична на говорникот. Во примерот на видеото преводот е направен од aнглиски на мандарински јазик, кој многумина познавачи го прогласуваат за еден од најтешките јазици. [youtube]Nu-nlQqFCKg[/youtube] Преводот […]

Прочитај повеќе

Дали користите локализиран софтвер на македонски. Доколку не го користите, а постои локализирана верзија, зошто? праша HijackHacker на форумот.

Прочитај повеќе