Креаторите на Android најпрво сакале да направат свет на „паметни камери“ кои ќе бидат конектирани на десктоп. „Истата платформа, идентичен оперативен систем само наместо за телефони изработен за камери.“, вели Енди Рубин на конференција во Јапонија. Сепак со појавата на паметните телефони се појавил и правиот пазар за Android. „Бев загрижен заради Microsoft и поради […]

Прочитај повеќе

Лери Пејџ неочекувано извести дека Енди Рубин, креаторот на Android платформата на која сега работат над 750 милиони паметни телефони, веќе нема да го води Android. На негово место ќе биде поставен Сундар Пичаи кој ќе продолжи да ги води Chrome и Google Apps. Енди Рубин ќе остане во Google, но нема најава каква функција […]

Прочитај повеќе

Главниот програмер и ко-основач на Android платформата, Енди Рубин во имејл од 2006-та пишал дека java.lang API е заштитен со авторски права, но се чини дека тоа не му било важно да ги прекрши тие права, обвинуваат Oracle во втората недела од судењето во кое софтверскиот гигант го тужи Google за злоупотреба на 37 Java […]

Прочитај повеќе

Главниот за мобилната платформа на Google, Енди Рубив вели дека Android таблет компјутерите не се толку лоши, всушност ги има околу 6 милиони ширум светот од најразлични производители. Сепак, тој потенцираше дека „има“ но не и дека се продадени сите тие таблет компјутери. Споредено со конкуренцијата, а тоа е iPad, Apple има продадено 40 милиони […]

Прочитај повеќе

Не веруваме дека во решението ‘еден број им одговара на сите’, вели креаторот на Android и потпретседател на инжинерството во Google, Анди Рубин во блог пост демантирајќи ги извештаите дека Android станува затворена платформа или дека се бара стандардизација на уредите.

Прочитај повеќе