Со наједноставни зборови кажано, што претставува Data Science? Во денешно време сѐ повеќе се спомнува терминот Data Science, но што навистина значи овој термин? Наједноставно кажано, Data Science претставува дисциплина каде што со примена на статистика, математика и програмски јазик се анализираат огромен број на податоци со цел да се најде одговор на комплексни прашања. […]

Прочитај повеќе

Сакате да научите нешто повеќе околу аналитикa на интернет сообраќајот и Google Analytics? Доколку ве интересира мерењето и анализирањето на вашата содржина, која е најпосетувана и од кого, и ако сакате подобро да се запознаете со овој сервис кој се користи од 66 отсто од 10.000 најпопуларни сајтови, тогаш треба да се пријавите на новата […]

Прочитај повеќе

Dropbox, Analytics и Gmail е водечката тројка на најпопуларни алатки на секој фриленсер. BestVendor, на чија страниц можете да пронајдете огромен број на алатки кои ќе ви помогнат во работата, направи едно истражување помеѓу фриленсерите ширум светот. Во истражувањето во кое учествуваа 97 фриленсери, од кои најголем дел се од Северна Америка, BestVendor ги собра […]

Прочитај повеќе

Најголемата видео друштвена мрежа YouTube им овозможи на своите корисници кои закачуваат видеа пристап до новa, подобрена статистика за видеа и канали. Полесна навигација, подетални извештаи и податоци за тоа како расте вашата публика и како да ја зголемите гледаноста на видеата се само дел од подобрувањата во опциите за статистика. Статистика за видеата и […]

Прочитај повеќе

Twitter започна да поканува група корисници да ја тестираат новата Analytics алатка, вели Mashable. Алатката ќе им овозможи на твитерџиите да си ги разгледуваат статистиките за кои твитови ги привлекле другите и колку се ретвитувани, следени… како и други статистики.

Прочитај повеќе

Google Alarm е додаток за Firefox и Chrome кој ве алармира буквално, со гласен звук и визуелно, кога серверите на Google ќе соберат некоја ваша информација додека сурфате.

Прочитај повеќе

Веб базираниот Тwitter клиент HootSuite во новата верзија 5 додаде доста нови и интересни опции што се одлични не само за индивидуалните корисници, туку и на бизнисите. (мали или големи не е важно, на „интернетс“ сите имаат пристап до корисни алатки).

Прочитај повеќе

Google најави измена во Google Аnalytics со која корисниците ќе можат да одберат дали или не сервисот да ги собира нивните информации. Google Analytics e алатка која ја користат сајтовите (пример IT.com.mk) за да ги измерат посетите на сајтот, времето колку корисниците поминуваат на сајтот до информации од каков прелистувач сурфаат посетителите.

Прочитај повеќе