Додека македонските медиуми се критикувани за неспособноста да се впуштат во Веб новинарството, англискиoт Guardian стартува нов веб сајт, центар за сурови податоци, каде новинарите и сите корисници ќе можат да се впуштат во истражување и анализа на податоците за да ги дознаат фактите. „Фактите се свети“, вели Guardian. „Наша работа е да овозможиме клучните […]

Прочитај повеќе

Twitter започна да поканува група корисници да ја тестираат новата Analytics алатка, вели Mashable. Алатката ќе им овозможи на твитерџиите да си ги разгледуваат статистиките за кои твитови ги привлекле другите и колку се ретвитувани, следени… како и други статистики.

Прочитај повеќе

Во Македонија просечната интернет брзина е 5.71 Mbps, а Велес е градот со најбрзата конекција од 6.93 Mbps. Според брзината Македонија се наоѓа на 46-тото место. Ова се резултатите на NetIndex кој резултатите за Македонија ги собрал од 249.000 уникатни IP адреси кои направиле 1.883.423 тестови за брзина од Speedtest.net и Pingtest.net, а од нив 63.000 се искористени за моменталниот индекс.

Прочитај повеќе

Според Goldman Sachs, глобална инвестициона компанија со седиште на Wall Street, Аpple-oвиот iPad е револуционерен уред кој ќе го освои пазарат. Анализирајќи ги пет клучни точки на корисничкото искуство Goldman вака го оценува iPad-от:

Прочитај повеќе

Се повеќе се закачуваме на друштвените мрежи додока сме на работа, вели истражувањето на Trend Micro. Според анализата, 1.600 интернет корисници, кои користат имејл и се по 5 часа дневно на компјутер, од 4 земји: САД, Британија, Германија и Јапонија во последните 2 години се почесто, поточно 5% повеќе се закачувале на друштвените мрежи додека се на работното место.

Прочитај повеќе

Светското првенство е при крај, а со тoа и дискусии на друштвените мрежи за фаворитите, за кој фудбалер го бива, а кој е тапа, за прогнози… но тоа не е причина да не се прегледаат старите и интересни дискусии, нели?

Прочитај повеќе

Подобрената Insight алатка на Facebook сега дава анализа на Like споделувањата, подобра анализа на Facebook страните и апликациите на кои сте администратор, анализа за друштвените плагини вметнати во веб сајтовите и анализа на содржината која се споделува на тие сајтови со подобри (анонимни) податоци за демографијата на корисниците.

Прочитај повеќе

Давајќи ни избор, слободен пристап до информации, како и контакт со другите, ИТ може да ни го зголеми чувството на сигурност, личната слобода и моќ и со тоа придонесе кон поголемо задоволство од животот, се вели во истражувањето на BSI, Charted Institute of IT.

Прочитај повеќе

Google Ventures, одделот за инвестиции на гигантот, за својата една година постоење објави веб сајт со информации за инвестициите. Интересно една од инвестициите е Recorded Future пребарувачот кој е кратко објаснет дека го анализира пребарувањето и може да ја предвиди иднината.

Прочитај повеќе

Е-трговијата станува доста актуелна тема во Македонија но и во соседните држави. Ова е важно бидејќи ќе придонесе до поставување принципи за водење на е-трговијата на Балканот кој иако заостанува зад западните поразвиени земји сепак има потенцијал да се развие.

Прочитај повеќе

Google стартуваше експирементален сервис Google Reader Play, веб базиран сервис кој наместо текстуални RSS фидови нуди креативна визуелизација на тие фидови. Постете го google.com/reader/play, од страна одберете си категорија: вести, спорт, забава… и еден по еден ги разгледувате разновидните информации.

Прочитај повеќе

Zero Science Lab e македонска лабораторија за истражување и развој на ИТ безбедноста. Лабораторијата од денеска стартува со нов 2.0 дизајн и е отворена за соработка за пронаоѓање на софверски ранливости и подобрување на безбедноста.

Прочитај повеќе