Со започнувањето на големата популарност на Twitter, започнаа да се појавуваат и многу други интернет страници, апликации и алатки кои го унапредуваа и надополнуваа сервисот со некои опции кои на почетокот не постоеа. Така беше со TwitPic, со неколку пребарувачи на твитови, апликации за превод на твитови и многу други. Со време Twitter ја осозна […]

Прочитај повеќе

Скоро 40 отсто од Facebook корисниците ја посетуваат мрежата преку мобилен телефон, се вели во анализата на Бенедикт Еванс oд Ender Analysis. Според неговите бројки, најголем дел од посетите доаѓа од iOS и Android уредите. Facebook за Android неодамна ја претрка верзијата за iOS во поглед на корисници кои се логираат дневно, скоро 58 милиони […]

Прочитај повеќе

Според студијата направена од eMarketer, компанија која врши истражувања, анализи, и статистики за интернет пазарот, приходот од реклами на друштвените мрежи во 2011 ќе достигне 5,54 милијарди долари, од кои 2,74 милиони долари само од САД. Во оваа студија исто така стои дека до 2013 приходот од реклами ќе достигне 10 милијарди долари. Моментално рекламирањето […]

Прочитај повеќе

И покрај големиот број на шпекулации дека следната генерација на таблет компјутерот на Apple, iPad 3 ќе биде лансиран оваа година, аналитичарот Марк Московиц од компанијата J.P. Morgan излезе со став дека овој производ ќе се појави на пазарот во 2012. Според извештајот на Московиц наменет за клиенти стои дека во изминатиот период се појавиле […]

Прочитај повеќе

Twitter ја претстави Web Analytics алактата со кои ќе може да се провери колку сообраќај на веб сајтот доаѓа од Twitter и од линковите споделени на сервисот за микро-блогирање во 140 карактери. Алатката овозможува да се види колку содржина од веб сајтот се споделува на Twitter преку сервисoт за скратување линкови t.co, колку посети доаѓаат […]

Прочитај повеќе

Darko156, Sead93, Natalija, Kuzevski, Ribaro, Moondowner, Zuberot, Twibi, Kapsarovb, Martinmarkovski, Lacialec и Jofemk се највлијателните македонски твитерџии според анализата на влијателниот српски блогер и онлајн стратегист Драган Варагиќ.

Прочитај повеќе

Hootsuite, сервис за менаџирање на друштвени сервиси како Twitter и Facebook, ја стартуваше Hootsuite Social Analytics алатката за друштвена анализа.

Прочитај повеќе

New York Times стартуваше интересна веб игра каде вие сте соочени против компјутер во детската игра „листкаменножички“. Целта е да се покаже како компјутерот размислува, односно како ги проучува и бара шемите во човечкото однесување.

Прочитај повеќе


МВР побара од Facebook да се избришат групите за црквата на Кале каде се споделува агресивна содржина, се шири говор на омраза и каде се повикува етничко чистење. Групите станаа место за препопукување и верска и етничка нетрпеливост по неодамнешниот инцидент на скопското Кале каде две етнички групи се степаа меѓу себе.

Прочитај повеќе

Купување преку интернет учествува само со 1% од трансакциите преку електронски картички, кои се 8-10 отсто од вкупниот промет во државата, вели Министерството за информатичко општество повикувајќи се на извештајот на USAID.

Прочитај повеќе

Германските власти не се согласија со Google околу приватноста на корисниците, и им запретија со казни на сите компании кои ги користат Google Analytics алатката.

Прочитај повеќе