Тоpsy Labs, компанија која е специјализирана за анализа на дискусиите на Twitter, пример кои термини се пребаруваат, или кои корисници се влијателни, каков успех има кампањата итн., од неодамна е во сопственост на Apple. Apple плати околу 200 милиони долари, а според извори за Wall Street Journal, зделката не можела да помине без благослов од […]

Прочитај повеќе

Минатата година во САД околу 68 милиони корисници се одлучиле да го заменат својот телефон за понапреден модел, што е 9 отсто помалку од предходната година, пишува Wall Street Journal. Интересот кај корисниците е намален и покрај тоа што операторите нудат повеќе поволности за оние кои ќе се одлучат да го променат својот стар телефон. […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи се полесен начин да се остане во контакт со граѓаните, да се споделат идеи и да се реaлизираат за подобро општество. Тоа го сфатија oколу 57 отсто од кандидатите за градоначалници на локалните избори 2013 година, кои отворија свои друштвени профили. Скоро сите од нив имаат свој Facebook профил, а некои и по […]

Прочитај повеќе

Продажбата на iPad ќе се спушти на 46% учество на глобалниот пазар за таблет компјутери во 2013, бидејќи ќе бидат заменети за се поголемата армија Android уреди, јавува Reuters повикувајќи се на анализата на IDC. Анализите покажуваат дека оваа година за прв пат Android таблет компутерите со 49 отсто од пазарот, ќе го преземат водечкото место […]

Прочитај повеќе

Facebook ќе забележи приходи од 12 милијарди долари во 2016 година. Најголем дел од приходите, 80 отсто ќе бидат од рекламите, кои компанијата им ги прикажува на корисниците на друштвената мрежа,  проценува Виктор Ентони од  Topeka Capital Markets. Рекламите и останатите услуги, ќе и донесат 5 милијарди долари на компанијата оваа година, а предвидувањата се […]

Прочитај повеќе

Во последниве шест години на само две порно страни се изгледани над 1,2 милиони години од содржини за возрасни. Со оглед дека страните се основани во 2006 тоа би значело дека просечно се гледаат над 170.000 години порно или дека секој човек гледа 13 минути порно на ден! Анализата која ја направи PornWatchers (внимание линкот води до експлицитна […]

Прочитај повеќе

Според процените на аналитичарите од NPD Display Search, испораката на таблет компјутерите во Северна Америка во овој квартал ќе ја надмине бројката на купени преносни компјутери. Компанијата која се занимава со анализа на индустријата смета дека ефтините таблети како Nexus 7 на Google, кој во САД се продава за 199 долари и iPad Mini на […]

Прочитај повеќе

Facebook досега се обиде на неколку начини да го измеша рекламирањето и друштвената мрежа, а сега од компанијата се залагаат за генерирање на поголема онлајн продажба. Facebook од петок ќе ја објави алатката за следење и мерење на ефективноста на рекламите. Со Conversion Measurement Tool, Facebook ќе им овозможи на онлајн продавачите да ги следат […]

Прочитај повеќе

Faktor.mk е нов .мк економски портал чија цел е да понуди „покомплексно третирање на економските појави и случувања низ призмата на изнаоѓање на оптимален однос меѓу улогата на пазарот и државата во општествено–економскиот развој на земјата“. Така основачите, универзитетскиот професор Крсте Шајноски и финансискиот аналитичар Алек Манев, го објаснуваат својот мотив за да стартуваат ваков […]

Прочитај повеќе

Македонија е најголемиот корисник на Google Analytics во светот, покажува инфографикот на TargetOnlineMarketing.com во кој се објавени статистики за колку и каде најмногу се користи бесплатната алатка за анализа на интернет сообраќај. Во Македонија скоро 83% од сајтовите користат Google Analytics, што е најголем процент во светот. За споредба, во Европа просекот е 61,8 отсто, […]

Прочитај повеќе

Има околу 22.404 регистрирани .мк домени заклучно со април 2012-та година, и секоја година има 20% раст во регистрации, ни открива Георги Станојевски од хаклабот КИКА во неговата анализа на домените. Истражувањето покажува дека од нешто над 22-те илјади регистрирани домени, 17.094 се активни, додека 5.310 се некативни домени, односно немаат SOA запис. Од активните […]

Прочитај повеќе

Со започнувањето на големата популарност на Twitter, започнаа да се појавуваат и многу други интернет страници, апликации и алатки кои го унапредуваа и надополнуваа сервисот со некои опции кои на почетокот не постоеа. Така беше со TwitPic, со неколку пребарувачи на твитови, апликации за превод на твитови и многу други. Со време Twitter ја осозна […]

Прочитај повеќе