Разликата вo платите на мажите и жените кои работат во ИТ секторот е реалност, која не е фер бидејќи и девојките и машките го поседуваат истиот талент. Според анализата на Glassdoor, жените-програмерки заработуваат 76 центи за истата работа за која колегите мажи заработуваат 1 долар. За анкетата се испитани над 500.000 испитаници и над 140 […]

Прочитај повеќе

Македонија би требало да има три пати повеќе стартапи, но незаинтересираноста на студентите, одливот на мозоци и големината на пазарот, прават бројот на нови иновативни компании да биде значително помал во однос на државите кои се со слична популација и географски положба, вели извештајот на Френк Нојригат, ко-основач на Startup Weekend и стартап експерт кој […]

Прочитај повеќе

Aналитичарите Nielsen речиси три години го следат Twitter за да ja измерат популарноста на телевизиска емисија преку алгоритми кои ги мерат спомнувањата на Twitter додека трае емисијата. Тwitter се покажа како одличен придружник на телевизијата, бидејќи реакциите и дискусиите се објавуваат во реално време додека трае телевизиската програма. Но, сега во план е во анализата […]

Прочитај повеќе

Facebook работи на креирање на сопствена спортска платформа на коja ќе се oбјавуваат вести, ќе се коментира и анализира исклучиво спорт. Платформата доаѓа во вистинско време за конференциските финалиња во NFL. Со платформата Facebook се обидува да реши еден проблем што го има. Тој е мрежа на која посветуваме многу време, но кога се работи […]

Прочитај повеќе

Благодарение на друштвените мрежи и новите технологии, денес за маркетинг агенциите е многу полесно да ги персонализираат своите кампањи. Тие агенции се поуспешни од другите, но нова анализа покажува дека агенциите грешат во своите проценки. Најголем дел од агенциите, дури 64 отсто, во анкета за Forrester одговориле дека нивната персонализација е „добра“. Сепак само 48 […]

Прочитај повеќе

Следната година ќе започне продажбата на повеќето уредите за вирутелна реалност кои најавуваат револуција во видео игрите, но и во други комерцијални и забавни индустрии. Додека гејмерите со нетрпение го очекуваат Oculus Rift, бизнис сектор и инвеститорите прогнозираат дека овој пазар ќе расте во следните 5 години. Во својата анализата, Business Insider Intelligence, предвидува дека […]

Прочитај повеќе

Можеби македонските телевизии се посрамени, но сепак се чини дека телевизијата им значи на луѓето, барем за уште некое време. Според Reuters Institute for the Study of Journalism, се поголем е бројот на корисници кои вестите ги читаат на веб портали во најголем дел од државите на Европската Унија, но и останатите држави со подлабока […]

Прочитај повеќе

Последната State of the LTE анализa на мобилниот интернет, направенa од OpenSignal, покажува дека Шпанија ја има најбрзата LTE мрежа, a Јужна Кореа ја има најдобрата покриеност. За жал Македонија ја нема во истражувањето, но OpenSignal има алатки со кои може да се анализира земјата. Истражувањето е направено благодрение на 6 милиони доброволци кој ја […]

Прочитај повеќе

Мобилните апликации се подобар бизнис од снимањето филмови, вели анализата на Хорас Дедиу oд Asymco, којa прави споредба на двете индустрии. Apple на развивачите на апликации во 2014 година им исплатил над 10 милијарди долари, бројка која ја надминува заработката на кино благајните на филмовите од Холувуд. Доколку на оваа бројка се додадат парите од […]

Прочитај повеќе

Околу 5 коментари и 62 лајкови. Толку во просек добиваат постовите од најпопуларните македонски брендови на Facebook, вели агенцијата Рејтинг со своето ново истражување, кое подетално ќе биде претставено на овогодинешната конференција за интернет маркетинг, AllWeb. Истражувањето, чија цел беше да ја анализира ефективноста на македонските брендови на друштвената мрежа, покажува дека брендовите најмногу споделуваат […]

Прочитај повеќе

Бразил, Индонезија, Мексико, Турција и Индија се новите локации на кој треба да се концентрирате доколку сте развивач на мобилни апликации, вели анализата на App Annie. Според аналитичарите порастот е предизвикан од намалувањето на цената на паметните телефони и таблет компјутери кои сега се попристани до корисниците. Споменатите држави имаат голем број на жители, па […]

Прочитај повеќе

Безбедносниот сервер за складирање на лозинките, LastPass, ги сподели анализите на лозинките од последните комбинации на петте милиони кориснички имиња и лозинки кои неодамна беа објавени на руски биткоин форум. Резултатите се поразувачки, бидејќи десетте најкористени лозиники се: 123456, password, 123456789, 12345, qwerty, 12345678, 111111, abc123, 123123, 1234567. Анализата на лозинките покажува дека лозинките кои […]

Прочитај повеќе