После судските борби Intel и Nvidia влегоа во соработка со кој двете компании ќе си отстапат одредени лиценци за одредени патенти и пристап до технологии.

Прочитај повеќе

Има најава дека AMD ги враќa FX процесорите кои овојпат ќе ја имаат новата Bulldozer архитектура, што може да ги направи конкурентни на Intel-oвите процесори. Како и секогаш, веста привлече доста интересни дискусија од хардвер ентузијастите на форумот.

Прочитај повеќе

nVidia ја објави својата нова графичка картичка GTX 570. Во исти период и AMD ja објави својата Radeon 6950 и 6970 графички картички. Прашањето сега е која е подобра? На форумот има одлична дискусија меѓу хардвер ентузијастите кои споделија одлични рецензии, споредија цени и перформанси на двете картички.

Прочитај повеќе

На форумот хардверските дискусии се едни од најинтересните. Освен што објаснуваат за разните технологии, вредноста им е што споредуваат разни хардвер продукти кои можат да се најдат во македонските продавници. И на крај споделуваат корисничко искуство, кој која технологија ја пробал, која е подобра, која вреди за тие пари…

Прочитај повеќе

Супер компјутерот Jaguar се најде на првото место на листата на топ 500 супер компјутери во светот. Jaguar се наоѓа во Националната лабораторија во Оак Риџ, САД и се користи за проучување на промените во климата и нејзините ефекти.

Прочитај повеќе

Intel се најде повторно на суд поради монопол и манипулација на пазарот со цел да ја отстрани
конкуренцијата. Овојпат компанијата е тужена од државата Њу Јорк откако по 20 месечна истрага се откри дека Intel нудел „специјални“ попусти вредни милијарди долари на Dell, IBM и Hewlett-Packard за да ги користат Intel-овите процесори наместо тие на конкурентите.

Прочитај повеќе

Францускиот парламент со 285 гласа за и 225 против го усвои контроверзниот HADOPI 2 закон. Ова е втора верзија на законот од три чекори со кој властите ќе можат да ги исклучуваат од интернет сите кои споделуваат пиратска содржина. Пиратите првите два пати ќе бидат опоменати преку имејл, односно писмо, а третиот пат кога ќе бидат фатени да споделуваат содржина ќе бидат исклучени од интернет.

Прочитај повеќе