Семос Едукација од вчера е официјален тренинг партнер на Amazon Web Services (AWS). Со оглед на застапеноста и на растот на веб услугите на Amazon ова се исклучително корисни вештини. Ова е прв пат да биде официјално поддржана програма преку соработката на Amazon Web Services и Семос Едукација. На облак сервисот на Amazon Web Services […]

Прочитај повеќе

Вештачката инелигенција е тука, но многу од нас не ги познаваат доволно можностите. Amazon Web Services сака да им помогне на своите корисници подобро да се запознаат со можностите кои им ги нуди облакот со вештачка интелигенција. Решението ќе им овозможи на корисниците на AWS пореку разговори со експерти да го прилагодат своето решение. Програмата […]

Прочитај повеќе

Amazon ја објави причината за проблемите кои го имаа куп сервиси и веб-страници оваа недела. Погрешен влезен податок е внесен погрешно и ова е извор на сите проблеми. „За жал една од влезните команди е погрешно внесена и отстранет е поголем број на сервери отколку што беше предвидено. Серверите кои беа отстранети подджуваа два други S3-подсистеми.“, објасни […]

Прочитај повеќе

Куп сервиси и веб страници имаa проблеми и беа недостапни поради проблем со Amazon Simple Storage Service. Amazon по околу 4 часа ги надмина проблемите. Сепак вчерашниот ден беше одличен пример за она што се случува кога премногу сервиси се хостираат на едно место. S3 is experiencing high error rates. We are working hard on recovering. — […]

Прочитај повеќе

Замислете дека градите огромно летувалиште, можеби најдоброто во светот, објаснува Ендрју Јаси од Amazon Web Services за како „облакот“ прави пари. „Но, наместо да заработувате од изнајмување соби, собите се бесплатни, а наплаќате за секое зрнце песок кое го допираат посетителите. Цената е минимална, но доколку лежат на доволно зрнца, тогаш се собира“. Услугите на […]

Прочитај повеќе

Новиот Silk прелистувач на Amazon ќе функционира како на таблет компјутерот Kindle Fire, така и на облакот преку Amazon Web Services (AWS) платформата. Идејата, вели Amazon, е да се направи прелистувач кој ќе ги искористи можностите на AWS, но ќе ги надмине и ограничувањата на типичниот мобилен прелистувач. Пример, Silk ќе ги препознава навиките на […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 15.12.10>Wikileaks.org е повторно достапен, но префрла на mirrors.wikileaks.info</надополнување> Доменот Wikileaks.org, на сајтот кој објави илјадници доверливи дипломатски документи, е изгасен од својот американски провајдер поради безбројни сајбер напади кои „може да и наштетат на целата инфраструктура на провајдерот“.

Прочитај повеќе