AlphaGo – The Movie е филм во кој преку приказната за AlphaGo се запознаваме со развојот на вештачката интелигенција и предизвиците со кои се среќаваат истражувачите. Во документарниот филм се следат неколку приказни, на професионални Go играчи и на девелоперите кои работат на вештачката интелигенција. AlphaGo – The Movie започнува со првите натпревари на компјутерот […]

Прочитај повеќе

Нова вештачка интелигенција од DeepMind, AlphaGo Zero, научи да игра Го без никаква помош од луѓето. Ако ова не е доволно импресивно, новата вештачка интелигенција има резултат против AlphaGo 100:0. AlphaGo Zero по само 3 часа игра достигна до ниво на почетник за Го, без анализа за завршницата на партиите. По 19 часа има основни […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција AlphaGo по вторпат го победи најдобриот светски Го играч, Ки Џие. Со ова новата верзија на AlphaGo е сè уште без пораз. Она што ја одбележи втората партија се првите 50 потези на г. Џие кој започна со совршена партија. По првите 100 потези партијата беше најблиска одиграна против AlphaGo, вели Демис Хасабис од […]

Прочитај повеќе

AlphaGo вештачката интелигенција која е специјализирана за стратешката кинеска игра која потекнува од Кина е на пат да стане најдобар играч на планетата. AlphaGo победи за само половина поен. Ова е најмала разлика која може да раздели два играчи во Го. „AlphaGo е како божество за играчите на Go“, вели Ки Џие на прес-конференцијата завршувањето […]

Прочитај повеќе

Како во филм, нов таинствен играч се појавува од никаде и ги победува сите. Никој не го знае играчот, а тој веќе има 50 победи во Go. Мистериозниот играч е AlphaGo, вештачката интелигенција на Google која по сè изгледа сосем ја совлада играта. Вештачката интелигенција има 50 победи од 51 натпревар. Последниот натпревар заврши нерешено […]

Прочитај повеќе

Новиот светски шампион во традиционалната кинеска игра на табла – Go e AlphaGo! Вештачката интелегенција на Google во октомври минатата година го победи европскиот шампион во Go, па се чини дека беше единствено прашање на време кога и светскиот шампион ќе ја дочека истата судбина. Go е кинеска игра на табла која е посложена од […]

Прочитај повеќе