Facebook работи на вештачка интелигенција која ќе знае точно што има на вашите фотографии. Алгоритмот е дизајниран подобро да разбере што има на сликите, и благодарение на анализата и препознавање на облеката која ја носите, алгоритмот може да препознае и ако сте свретени со грб. Новиот систем за кој Мајк Шруфер зборуваше на Web Summit […]

Прочитај повеќе

Новиот алгоритам за компресија од Google ќе а ги намали фајловите, а со тоа ќе се забрза видео стримот, но и преземање на фајловите. Brotli е со отворен код, може да ги намали фајловите за 26 отсто повеќе од алгоритмите за компресија кои сега се користат, а со тоа и да го „забрза“ отворањето на […]

Прочитај повеќе

Крис Хамонд, основачот на Narrative Science, предвидува дека компјутерски алгоритам наскоро би можел да биде добитник Пулицерова награда. Според него тоа ќе се случи во следните пет години, а за 15 години од сега, во 2030 година, над 90 отсто од статиите ќе бидат напишани од вештачка интелигенција. Ако предвидувањето на г. Хамонд ви звучи […]

Прочитај повеќе

Facebook повторно го промени News Feed, овојпат за да може да го измери времето кое го поминувате гледајќи во некој пост. Ова всушност треба да го промени и начинот на кои алгоритамот ги прикажува постовите и според блог постот доаѓа директно од анализата на одговорите на прашањата која ја спороведе друштвената мрежа. „Целта на News […]

Прочитај повеќе

Wolfram прeзентира нова импресивна алатка која анализира слики и ви кажува што има на сликата. ImageIdentify не е совршена па прави и грешки, но ова е една од првите достапни алатки кои овозможуваат анализирање на сликите. Сликите кои корисниците сакаат да ги анализираат се внесуваат едноставно со „drag and drop“, без разлика дали се внесува […]

Прочитај повеќе

Facebook најавува нови промени во News Feed кој ќе им овозможат на корисниците почесто да добиваат објави од своите пријатели, а поретко од страните на брендовите кои ги следат. Целта на News Feed е да ви прикаже содржини кои се важни за вас, oд вашите пријатели. Тоа што не го кажува Facebook е дека брендовите […]

Прочитај повеќе

Eвропа сака еден енергетски пазар, и за ова да успее потребно е Euphemia, или Pan-European Hybrid Electricity Market Integration Algorithm, да овозможи унификација помеѓу државите. Euphemia е алгоритaм кој треба да овозможи единствен пазар на кој државите ќе можат да ги внесат своите побарувања или понуди и цена, а потоа алгоритaмот ќе им врати цена […]

Прочитај повеќе

Начници од Универзитетот Алберта тврдат дека направија алгоритам со кој компјутерот секој пат ќе изигра совршена партија покер. Стратегијата која ја користи алгоритмот е толку блиску до оптималната што во тек на еден човечки живот луѓето не би можеле да се надеваат на позитивен резултат, вели BBC. За разлика од стратешките игри кај кои среќата […]

Прочитај повеќе

Во помошта која ја добиваме секојднево од алгоритмите веќе никој не се сомнева, нив ги користат компаниите, берзите, но најчесто обичните граѓани во секојдневнието. Овие моќни и неопходни алгоритмите се толку добро „скриени“ што најчесто и забораваме дека ги користиме. i09 направи листа на „сетови правила кои го дефинираат редоследот на операции“, и без сомневање […]

Прочитај повеќе

Живееме во свет кој е дизајниран и се почесто контролиран од алгоритми, вели eкспертот за алгоритми, Кевин Славин во својот TED говор. Тој објаснува дека во моментов на Волстрит управуваат два алгоритми – едниот кој се обидува да ги подели и да ги скрие сите трансакции кои се дел од голема понуда на берзата; и […]

Прочитај повеќе

Ако eдно е сигурно кај Facebook е тоа дека се менува постојано, од промени во дизајнот кои и не се толку влијателни, до промени на алгоритмот кој ги одбира вестите во News Feed-от за да ги натера огласувачите и компаниите да дадат повеќе пари за нивните постови да бидат видени од публиакта. Епа, на Eat24, […]

Прочитај повеќе

Група истражувачи од Универзитетот Дјук креираa алгоритам кој може да предвиди револуции ширум светот. ICEWS (Integrated Crisis Early Warning System) е систем кој ќе им помогне на САД при анализирањето на политичката ситуација, а Ward лабораторијата го изработи под покровителство на DARPA. Алгоритмот веќе со точност ги предвиде влошувањето на состојбата во Парагвај, кога пред […]

Прочитај повеќе