Gjirafa е косовски стартап кој ќе се натпреварува со Google со помош на 2-та милиони долари инвестиција кои ги доби од Rockaway Capital. Ова е најголема инвестиција во албански стартап. „Gjirafa се постави во центарот на иновациите што се случуваат во регионот, и нѐ радува што ја искористивме шансата да капитализираме на забрзаната модернизација што […]

Прочитај повеќе

YouTube овозможи прегледи и пребарување на нови 15 јазици, меѓу кои се македонскиот и албанскиот. Ова значи дека отсега корисниците ќе можат да ги преведат линковите и командните копчиња на македонски и албански. Со ова на листата на подржани јазици сега е 76, а последната надградба ги вклучи: албанскиот, азербејџанскиот, ерменскиот, грузискиот, казакстанскиот, кмерскиот, киргистанскиот, […]

Прочитај повеќе


Автоматската транскрипција на YouTube видеата конечно е достапна за пошироката јавност, откако беше тестирана во затворена бета. Првичната цел на проектот е да се инволвираат глувите личности на сервисот и тие да можат да гледаат видеа, но со транскрипцијата добиваат и сите кои не знаат добро странски јазици бидејќи сега секој може да гледа видеа со македонски или албански титлови.

Прочитај повеќе

Еден краток совет за преведување на текстови па и цели сајтови од јазици кои не ги познавате во англиски или некој друг јазик со онлајн сервис. Се работи за Google Translate. За жал сеуште нема преводи на македонски, но можете да преведете сајт на неколку балкански јазици и тоа српски, албански, хрватски, бугарски….

Прочитај повеќе