European Centre for Press and Media Freedom, European Federation of Journalists, Reporters Without Borders и PEN International испратија барање до власите во Албанија да не го донесуваат закон за онлајн медиуми. Во демократски држави овие медиуми се регулираат самите, велат организациите во обраќањето до премиерот на Албанија, Еди Рама и министерката за правда, Етилда Ѓонај. […]

Прочитај повеќе

Градоначалникот на Тирана, Ерион Валиај, најви дека на есен почнуваат со тестови на електрични автобуси. Албанија е една од најчистите држави во Евроапа, а најголем дел од електричната енергија се произведува во хидро-цетрали, вели Digital Spoiler. So excited to announce that Tirana will be testing Electric Buses in its routes by this fall. A new era for […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Станувам супер возбудена кога сум на мисија да откријам нова стартап заедница. Посебно кога се работи за балканскиот регион. Има нешто специјално во регионот што секогаш ме изненадува и што ми го прави патувањето […]

Прочитај повеќе

Во април Formon беше прогласен за „Иновација на годината“ на Албанските национални ИКТ награди 2016, и со право. Приштинскиот стартап, кој беше стартуван во април 2015 година, има фантастичен продукт – свој 3Д принтер кој може да претвори било кој виртуелен модел во вистински објект. Нивниот Formon Core работи на технологија наречена Fused Dеposition Modeling […]

Прочитај повеќе

Претседателот на Албанија, Бујар Нишани, одби да го потпише контроверзниот закон за следење на комуникациите. Предлагачите на законот тврдат дека е наменет за да ги заштити граѓаните од криминал и тероризам, но по предупредувањата за приватноста на граѓаните, г. Нишани го врати законот во парламентот. Претседателот се повика на европските конвенции за човекови права кои […]

Прочитај повеќе

Gjirafa е косовски стартап кој ќе се натпреварува со Google со помош на 2-та милиони долари инвестиција кои ги доби од Rockaway Capital. Ова е најголема инвестиција во албански стартап. „Gjirafa се постави во центарот на иновациите што се случуваат во регионот, и нѐ радува што ја искористивме шансата да капитализираме на забрзаната модернизација што […]

Прочитај повеќе

Можеби македонските власти се фалеа со бизнис извештаи, но реалноста е дека земјава заостанува зад сите други кога е во прашање иновацијата. Наместо да се фали со извештаи кои беа оспорени, Македонија треба да го следи примерот на Албанија која се реши да ги поддржи локалните стартапи и иновативни компании со неплаќање на данок. Премиерот […]

Прочитај повеќе

Oткако отвори своја е-продавница во Македонија, Србија и Бугарија, Market Konekt сега се проширува и во Албанија. Продавницата ќе им понуди на локалните и регионалните бизниси, околу 5.900, да тргуваат со 100.000 различни производи и преку различните границите. Основачот на е-продавницата, R3 Infomedia, вели дека бизнисите ќе можат да ги претстават своите производи во другите […]

Прочитај повеќе

Македонија има околу 850.000 интернет корисници, велат графиконите на Google кои земаат податоци од Светска банка. Споредено со другите балкански земји Македонија има повеќе корисници само од Албанија и Црна Гора, но секако мора да се земе в обзир и бројот на жителите на една земја.

Прочитај повеќе

Претходно пишував за колку е важно пребарувањето во реално време и како лесно ја шири информацијата. Се обидував да го објаснам преку примери. Еве уште еден пример. Имено околу 15 часот и 30 минути прочитав порака на Twitter.

Прочитај повеќе