Директорот на американската Национална агенција за безбедност предупреди дека хакерите-активисти во наредниве година-две ќе имаат потенцијал да срушат електрични мрежи, пренесува Wall Street Journal. Според генералот Кијт Александер, сајбер нападите се сериозна опасност врз компјутерските мрежи, а Anonymous се една од групите кои имаат потенцијал да прераснат во закана за американските и други влади, како […]

Прочитај повеќе

Фокусот на ENGAGE, конференцијата ќе се одржи на 25-ти февруари 2012 година, во киното Фросина во МКЦ, Скопје, ќе биде ставен врз позитивните искуства од истакнати активисти од Македонија и регионот кои го употребуваат интернетот како платформа за граѓанска мобилизација. Идејата зад конференцијата организирана од Младински образовен форум и Радио МОФ е да се промовира […]

Прочитај повеќе

Хакерската група и прати заканувачка порака на Бугарија со барање да го послушаат народот и да се тргнат од контровезниот договор ACTA. ACTA e трговски договор составен со цел да се справи со трговијата на фалсификати и пиратеријата. Многумина стравуваат дека ACTA ќе може да ги постави темелите за интернет цензура бидејќи дозволува строги казни […]

Прочитај повеќе

Овoј викенд фановите на Half-life 2 кои се членови на Steam организираат заедничко, истовремено играње на нивната омилена игра. Бројот на фанови кои се најавени да присуствуваат на настанот е околу 30.000, а целта е Half-life 2 да се врати на врвот на најиграни игри барем во времетрање на групната сесија. Членовите главно се собираа […]

Прочитај повеќе

Anonymous продолжува да спроведува правда низ целиот свет. Oвој пат мета на хакерската група беа изралеската служба за разoзнавање Мосад, изралеските одбранбени сили, како и израелската агенција за разознавање позната како Шабак или Шин Бет. Пред неколку дена Anonymous испрати закана до Израел, најавувајќи дека ќе нападне доколку продолжи со блокирањето на хуманитарната помош наменета […]

Прочитај повеќе

Хакерската група Anonymous објави 130 MB-тежок торент фајл со имејл адреси, лозинки и логини на Booz Allen Hamilton, компанија која соработува со американските безбедносни сили. Податоците се украдени од сервер со пропусти на мрежата на компанијата која е водена од лица кои биле поранешни директори на CIA и на американското Министерство за одбрана. Anonymous вели […]

Прочитај повеќе

Ова е брз и евтин начин да се создаде присуство на интернет, да се рашират информации за одредена кауза и да се организираат акции за да се лобира кај донесувачите на одлуки, пишува Елена Игнатова на Global Voices Online објаснувајќи го нивниот водич за застапување преку блогирање.

Прочитај повеќе