Тelegram, руската апликација која се фалеше дека енкриптираните разговори се безбедни, сепак има сериозен проблем во Иран. Се сомнева дека 15 милиони ирански профили на платформата се пробиени поради безбедносен пропуст со SMS пораки, јави Reuters. Осомничена за нападот е иранската група Rocket Kitten, која е поврзана со властите, но истовремено иранските телекоми се можен […]

Прочитај повеќе

Група лондонски активисти за онлајн приватност со име Stop the Cyborgs вели дека уредите со проширена реалност, како Google Glass, ќе креираат свет во кој приватноста нема да биде можна. Групата веќе направи постери со кои ги предупредува луѓето за наводните опасности од носење на наочарите на Google, пишува BBC. Групата има изработено и постери […]

Прочитај повеќе

„Наместо група луѓе да стои на улиците и да го окупира просторот, тие можат да ги користат своите комјутери да ги забават или оневозможат корисниците да пристапан на некоја страна краток период,“, стои во петицијата поднесена до Белата Куќа која бара DDoS нападите да бидат прогласени за легаленн облик на протест. DDoS се користи за […]

Прочитај повеќе

На 28-ми јануари ќе се направи глобален сајбер протест чија прва мета би била Facebook. Барем вака се вели во YouTube видеото кое е наводно од Anonymous. Всушност, поради природата на групата која е составена од разни членови ширум светот без некој истакнат водач или знаење кој се е вклучен во неа, многумина му поверуваа […]

Прочитај повеќе

Израелската влада користејќи ги Facebook спречи поголем број палестински активисти да го посетат солидарниот настан „Добродојдовте во Палестина“ на Западниот Брег за да ја подржат палестинската борба за независност и да протестираат за изралеската рестрикција на летови од и во овие спорните територии. Израел го спречил активистите да да допатуваат од Европа во Тел Авив, […]

Прочитај повеќе

Се почесто, неодамна во Иран, Тунис, а сега во Египет, при посериозни протести, властите одбираат да го неутрализираат интернет пристапот знаејќи дека алатката може не само да организира, туку и да ги информира светот за случувањата. Египетските власти ги блокираа друштвени мрежи и интернетот, според некои извештаи привремено се укинуваат и телефонски мрежи, се со цел да се намали влијанието на протестите против властите кои излегоа од контрола.

Прочитај повеќе