Дејвид Чо, графити артистот кој избра акции наместо пари за своите цртежи во првите канцеларии на Facebook, можеби ќе добие 500 милиони долари од јавното надавање на друштвената мрежа. Facebook во 2005-та година му понуди околу 60.000 долари на артистот за да им нацрта слики по ѕидовите на тогашната, прва канцеларија во Пало Алто, Калифорнија. […]

Прочитај повеќе

По осум години, Facebook веќе не е приватна компанија. Од денес излегува на њујоршката берза нудејќи 420 милиони акции по поединечна цена од 38 долари. Друштвента мрежа очекува да добие околу 16 милијарди долари од првиот ден на тргувањето. Ова е најголемото почетно нудење во историјата на САД што ќе ја качи вредноста на Facebook […]

Прочитај повеќе

LinkedIn излезе на берзата започнувајќи го јавното надавање со 45 долари по акција, a искачувајќи се до 112 долари по акција што е 150 отсто повеќе што значи дека компанијата достигна вредност од неверојатни 10 милијарди долари. LinkedIn, основан пред осум години, е најголемото јавно надавање на интернет компанија по Google.

Прочитај повеќе

Ова е брз и евтин начин да се создаде присуство на интернет, да се рашират информации за одредена кауза и да се организираат акции за да се лобира кај донесувачите на одлуки, пишува Елена Игнатова на Global Voices Online објаснувајќи го нивниот водич за застапување преку блогирање.

Прочитај повеќе