На првиот ден од тргувањето со акции на Snap акциите на компанијата рипнаа од 17 на 24.48 долари. Ова значи дека во моментов, со оваа цена на акциите, Snap вреди 34 милијарди долари. Компанијата во текот на своето постоење нема ниту една година во која оствари профит, па ова не е мало изненадување. Околу 216 […]

Прочитај повеќе

Акциите на Twitter се искачија за скоро двојно повеќе, на 46 долари, иако компанијата го отвори своето надавање со 26 долари. Излегувањето на Twitter на берзата е второто најголемо деби на ИТ компанија по Facebook во мај 2012-та година. Вредноста на сервисот на микро-блогирање е проценета на 18 милијарди долари, додека Facebook беше проценет на […]

Прочитај повеќе

Еден од основачите на PayPal и истовремено првиот инвеститор на Facebook, Петер Тиел,  го продаде најголемиот дел од акциите кои ги поседува во друштвената мрежа, јавува Forbes. Моментот на продажбата на акциите е доста интересен бидејќи акциите на Facebook се во речиси постојан пад, а нивната вредност е преполовена, паѓајки и под 19 долари иако […]

Прочитај повеќе

ТеchCrunch открива дека Facebook ќе излезе на берзата на 17 мај, иако датумот ќе зависи од тоа дали ќе бидат подготвени документите првично објавени во февруари, заедно со тие од неодамнешната аквизација на Instagram. Според очекувањата, Facebook е можно да биде проценет на 100 милијарди долари, што зависи од моменталната вредност, идните планови за развојот […]

Прочитај повеќе

Facebook конечно стана фирма која јавно може да се тргува со ознака „FB“. Целта на компанијата е да соберат 5 милијарди долари. Ако успее да ги собере овие пари кои му се потребни за понатамошни инвестиции и развој, тоа ќе ја стави друштвената мрежа меѓу најголемите јавни надавања во историјата. Според експертите, вредноста на седум […]

Прочитај повеќе

Zynga, компанијата зад друштвените игри како FarmVille и Mafia Wars, е проценета на околу 6 до 7 милијарди долари по првичното јавно надавање. Zynga од пред една недела понуди 100 милиони акции на продажба по почетна цена од 10 долари. Но, на берзата цената на акциите на Zynga падна на 8,50 до 10 долари. Ова […]

Прочитај повеќе

International Business Machines, или попозната како IBM, го надмина технолошкиот гигант Microsoft во пазарна вредност за прв пат од 1996 година. Со ова IBM е втората по вредност технолошка компанија во светот, веднаш зад Apple, а четврта по големина компанија во светот. Вредноста на IBM моментално се проценува на 214 милијарди долари, додека Microsoft е […]

Прочитај повеќе

Facebook вреди повеќе од Ebay и е трет најголем интернет бизнис по Amazon и Google во САД, вели Bloomberg. Оваа проценка е направена според SecondMarket, онлајн пазар за тргување на акции од приватни компании, Facebook вреди неверојатни 41 милијарда долари. Единствено пред Facebook се Amazon кои вредат 74.4 милијарди долари, и се разбира Google кој вреди 192.9 милијарди долари.

Прочитај повеќе