Кога се работи за впивање на вашата дневна доза од вести, Google News е апликација која не би требало да ве разочара. Во спротивно, би можеле да го посветите вниманието на неколку интересни алтернативи. News Now е интересна платформа која извлекува новости од бројни, светско познати извори и ги поставува во категории како забава, спорт, или […]

Прочитај повеќе

Rise Up е нов и прв македонски агрегатор за невладини организации и нивните активности. Зад агрегаторот се четворица ентузијасти: Бајрам Рамадан, директор и програмер; Мануел Мустафа, маркетинг и ПР; Џемилијана Абдулова, новинар и Ферди Осман, камера. Агрегаторот сè уште официјално не е „отворен“, но веќе може да видите како ќе функционира. „Идејата за создавање на […]

Прочитај повеќе

НајдиАвтомобил.мк е нов македонски сервис за огласување на автомобили. Но, станува збор за агрегатор на огласи, кој на едно место ги презентира сите огласи за автомобили и овозможува нивно споредување и сместување на огласите во листа „омилени“. НајдиАвтомобил ги агрегира огласите од Pazar3, Vrapce и Reklama5.mk. Она што е навистина корисно е филтерот, кој овозможува […]

Прочитај повеќе

Instant Articles е обид на Facebook да биде првото место на кое би сакале да објавите и да читате вести. И можеби ќе му успее во тој план бидејќи Instant Articles е навистина кул технологија која наместо да ве води од Facebook преку линк до сајтот на медиумот, ви прикажува исчистена и минималистичка страна која […]

Прочитај повеќе

НајдиДом.мк е нов македонски агрегатор за наедвижности. Основачи на НајдиДом се Игор Стаматовски и Игор Попов, односно основачите на iborn.net и NabiWorks. Главната поволност која ја нуди Најди Дом е олеснување на пронаоѓањето недвижности, а во моментов сервисот ги агрегира огласите од Reklama5, Pazar3, Vrapce и Novpazar. Како и сите останати агрегатори, најголема предност на […]

Прочитај повеќе

Во ноември Шпанија донесе закон со кој мислеше дека ќе ги заштити медиумите, државата водеде данок на Google, а компанијата како последица од ова го направи најрадикалниот потег и престана да ги агрегира вестите од оваа држава. Но, Шпанската асоцијација на издавачите на периодични изданија побара економска анализа по повлекувањето на Google, а резултатите најверојатно […]

Прочитај повеќе

Facebook го објави новиот сервис Newswire со кој ќе им помогне на новинарите и редакциите да пронајдат и споделат стории од друштвените мрежа на медиумите кои ги продуцираат. Newswire ќе функционира како агрегатор кој ќе прикажува одберени содржини со помош на Storyful и ќе ги сподели на едно место. Споделените информации ќе доаѓаат од поединци […]

Прочитај повеќе

Homepage.mk е нов македонски директориум на сајтови чија цел е да биде почетна страна преку која со еден клик се стига до сите популарни светски и локални сајтови. На сајтот имате линкови до Facebook, Yahoo, Hotmail, IT.com.mk, Дневник, Факултети, Google Maps и куп други популарни и корисни веб сајтови, а додадени се и категории како […]

Прочитај повеќе

Откако Google најави дека од 1 јули нивниот RSS читач ќе замине во историја, настана голема битка помеѓу останатите такви сервиси за да ги добијат нивните корисници. Изгледа дека најголема корист од тоа извлече Feedly, чија бројка на корисници за два дена скокна за повеќе од 500.000. Токму затоа, како прв на листата на алтернативи […]

Прочитај повеќе

Winston е нова iOS апликација која, штом ќе биде готова, ќе ви ги агрегира, сумира па дури и ќе ви ги чита вестите. Слично со останатите агрегатори ќе може да одберете области кои ве интересираат, но и да ги поврзете и друштвените мрежи, па Winston ќе ве информира за постовите на вашите пријатели на Facebook или […]

Прочитај повеќе

Teh.mk е нов агрегатор, или подобро кажано водич низ македонските продавници. Како и секој агрегатор, Teh.mk ги собира сите свои 26.000 производи од 15 различни продавници, што овозможува полесно да пребарувате низ производите наместо да посетувате еден по еден сајтови на разни компании. Teh.mk му конкурира на najevtino.mk, но разликата меѓу двата е што првиот […]

Прочитај повеќе

Журкај.се се придружува на Каде Вечер, Панорама, Тime.mk Настани и слични други .мк сајтови кои агрегираат настани и ви предложуваат каде да излезете и кога. Моментално Журкај.се е во бета фаза, но може да се видат доста настани од разни македонски градов, иако од сервисот најавија дека ќе ја продолжат листата и со настани од […]

Прочитај повеќе