Прогресот на Македонија кон членство во ЕУ се наоѓа во „безизлезна положба“. Вака Европската Комисија го отвори својот нов извештај за Македонија, обвинувајќи ги властите дека не сакаат да ги прифатат препораките и реформите. Но, ако судството, граѓанските слободи и другите сфери се вистински проблем, тоа што е добро е што во делот за  „Информатичкото општество и […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации воведе нов правилник со кој се гарантира дека до 2020-та година сите корисници во земјата да имаат интернет пристап со поголема брзина од 30 мегабити во секунда. Сега само 3,61 отсто од граѓаните имаат интернет побрз од 30 мегабити, а проектирано е до 2016-та година тој процент да се зголеми на […]

Прочитај повеќе

Maкедонскиoт пазар е заситен од мобилните телефони, скоро секој граѓанин има по еден телефон. Во „зрелиот“ пазар може само да има раздвижување од припејд кон постпејд корисници, и можеби во подобрување на услугите. Но, иако Македонија има релативно добар развој на електронските комуникации, сепак тоа што не и се допаѓа на Агенцијата за електронски комуникации […]

Прочитај повеќе

World Teleconnect International е четвртиот телефонски оператор, кој ќе функционира виртуелно, односно нема да гради своја инфраструктура, туку ќе ја користи мрежата на другите оператори за да понуди разни услуги.

Прочитај повеќе

Што е тоа спам? Според дефиниција тоа се генерички и-мејл пораки испратени до корисници без нивна дозвола, најчесто со цел да се постигне промоција. Спамот всушност е ѓубрето во интернет светот, а се наоѓа во многу различни форми… спам може да има форма и на SMS порака.

Прочитај повеќе