Три мобилни оператори, секој со различни постпејд пакети и тарифи за своите корисници во кои нудат и бесплатни повици со одреден број на минути. Доколку сакате да имате преглед на тоа колку минути имате зборувано, Mobile Network Diary е вистинската aпликација за тоа. Апликацијата го мери излезниот сообраќај кон секој од операторите и резултатите ги […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации го избра Оne за дигитален оператор кој е задолжен да ги префрли националните и локалните телевизии на дигиталната платформа. Телевизиите ќе треба да платат по 150.00 евра годишно за дигиталниот сигнал, односно локалните треба да платат 20.000 евра. AEK вели дека One треба за десет дена да иплати 300.001 евро за […]

Прочитај повеќе

Секој сопственик на припејд број во Македонија ќе треба да остави лични податоци како име, презиме, матичен број и адреса, вели Агенцијата за електронска комуникација (АЕК). Ваквата регистрација е со цел да ги намали анонимните јавувања од кои се жалат корисниците, вели директорот нa АЕК, Роберт Ордановски. „Целта на ваквото решение е да се спречат […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации изработи софтвер за Преглед на понуди чија цел ќе биде да ги заштити македонските корисници на телекомуникациски услуги. Според директорот на АЕК, Роберт Орданоски, благодарение на оваа услуга граѓаните сега ќе можат, со помош на унифицирани параметри и цени, на едно место, да го изберат пакетот на услуги од постоечките оператори, […]

Прочитај повеќе

Користењето на Интернет преку мобилни мрежи забележува најголем годишен пораст од сите други електронски комуникации. Според извештајот на Агенцијата за електронски комуникации за првиот квартал, скоро 384.897 корисници на мобилни телефони пристапиле до Интернет преку 2G и 3G мрежи барем еднаш во последниве три месеци. Споредено со ланскиот квартал ова време тоа е 21,9 отсто […]

Прочитај повеќе

Емисијата „Едубунту“, која е проект на МИО и на ФОН универзитетот, ќе започне да се емитува на Македонската Радио Телевизија секој работен ден на македонски и на албански јазик. Термините се 10:35 и 14:30 на првиот сервис т.e МТВ1 и 9:30 и 13:00 на МТВ2.

Прочитај повеќе